Κάπου 60 ιδιώτες γιατροί απάντησαν θετικά στο κάλεσμα-τελεσίγραφο του Υπουργείο Υγείας, με την κυβέρνηση να προχωρά τις επόμενες ώρες σε επιστράτευση, ώστε να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Πρόκειται για μια κίνηση που άργησε πολύ, πήρε αρκετές παρατάσεις μήπως βρεθεί χρυσή τομή, ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί δεν φάνηκε να βάζουν νερό στο κρασί τους. Μάλιστα, ούτε το κίνητρο των αφορολόγητων 2.000 ευρώ έκαμψε τις αντιστάσεις τους, μισθός που κρίθηκε προκλητικός, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, που δίνουν εδώ και έναν χρόνο ηρωική μάχη κατά του ιού, πληρώνονται με πολύ λιγότερα.
Την ώρα που η κυβέρνηση αρνιόταν πεισματικά να προχωρήσει σε επίταξη και παρακαλούσε τους ιδιώτες, τα νοσοκομεία της Αττικής βίωναν εφημερίες τρόμου. Πολλά ξεκινούν εφημερία χωρίς άδεια κλίνη ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν σε απλούς θαλάμους μήπως βρεθεί κρεβάτι στην Εντατική. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.
Οι αιτίες του πολέμου μεταξύ κυβέρνησης-ιδιωτών κρύβονται στις εσωτερικές εντάσεις της Νέας Δημοκρατίας και στα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, που στηρίζει μεγάλο μέρος του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, η επιστράτευση «κολλούσε» σε ενδοπαραταξιακά ζητήματα, καθώς η πλειονότητα των γιατρών πρόσκειται στη Ν.Δ. και άφησε την κατάσταση να φτάσει στο… «και ένα».
Οι βασικές ειδικότητες που θα κληθούν όταν γίνει η επιστράτευση είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι. Όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, το φύλλο στο οποίο θα αναγράφονται η ημερομηνία και η ώρα που οι γιατροί θα πρέπει να παρουσιαστούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου, ο νόμος προβλέπει κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες ως πέντε χρόνια.