Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι η πορεία εξέλιξης της πανδημίας μπορεί να μην είναι ανάλογη με την περσινή, όταν παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Προειδοποιούν ότι οι μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να εμποδίσουν την επιβράδυνση της εξάπλωσής του τις θερμότερες εποχές «Κατά βάσιν, παράγοντες όπως είναι οι υπεριώδεις ακτίνες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και το να βρίσκεται κανείς συχνότερα σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες εποχές βοηθούν στην επιβράδυνση της συχνότητας μόλυνσης» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ουλφ Ντίτμερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Εσεν, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε τώρα -και αυτό είναι το επικίνδυνο- να εξανεμιστεί από τις μεταλλάξεις» επισήμανε.
«Γνωρίζουμε για τους κορωνoϊούς ότι η τιμή R, δηλαδή ο ρυθμός αναπαραγωγής τους, μειώνεται σημαντικά την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω αυτών των παραγόντων, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 0,5 τουλάχιστον της τιμής αυτής, ίσως και ακόμη περισσότερο» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «λόγω της πιο εύκολα διαδιδόμενης παραλλαγής B.1.1.7 του κορωνοϊού, οι εποχικές επιδράσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να πέσει μακροπρόθεσμα η τιμή R κάτω από το όριο του 1, κάτω από το οποίο επιβραδύνεται η πανδημία».