«Μόνο τον Θεό φοβάμαι. Δεν είμαι ανασφαλής άνθρωπος» δηλώνει στην «Espresso» ο βουλευτής B’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης.
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Αναλύοντας το επίκαιρο μήνυμα των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη «ένα νέο όραμα, που να ενώνει και να κινητοποιεί τους Έλληνες». Ώσπου να βρούμε όμως αυτό το νέο όραμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη «δημοσιονομική εκτροπή, την άνοδο της ανεργίας και τα προβλήματα σε αερομεταφορές, εστίαση, τουρισμό, ξενοδοχεία», λέει χαρακτηριστικά ο Σάββας Αναστασιάδης.
Ο βουλευτής της Ν.Δ., κάνοντας μια σκληρή δημόσια αυτοκριτική, τολμά να παραδεχτεί ότι δεν είναι καλός παππούς για τα τρία εγγονάκια του: «Δεν είμαι καλός παππούς, αφού δεν μπορώ να αφιερώσω πολύ χρόνο για να τα χαρώ και να τα παίξω. Όταν όμως βρίσκω χρόνο, τρέχω κοντά τους».
Είναι όμως καλός πολιτικός και ξεκαθαρίζει, συζητώντας για το προφίλ του επιτυχημένου βουλευτή, ότι, εάν ο πολιτικός δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των λαϊκών τάξεων και δεν αγαπάει την πατρίδα του, «δεν κάνει για την πολιτική».
Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι υπερήφανος Πόντιος, απολαμβάνει την ποντιακή μουσική και χορεύει αναλόγως, ενώ δηλώνει ότι δεν υπέκυψε ποτέ στη γοητεία της εξουσίας και πως όλοι οι ψηφοφόροι του είναι και πιστοί φίλοι του.
Θα αφήσει σημάδια η πανδημία στην κυβέρνηση και την κοινωνία; Θα ξεπεραστούν και πώς;
Η κυβέρνηση κρίνεται ως προς τη διαχείριση ενός απρόβλεπτου γεγονότος, αλλά και ως προς την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε. Αν, λοιπόν, θέλει κανείς να κάνει μια γρήγορη αποτίμηση της έως τώρα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, με βάση πάντα την ανθρώπινη ζωή, αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα θετική. Έτσι, μαζί με την υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και τις γρήγορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια. Η επόμενη μέρα θα αναδείξει ενδεχομένως προβλήματα που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατά και σε προτεραιότητα. Η πανδημία αφήνει πίσω της μια δημοσιονομική εκτροπή, που προφανώς δεν θα υπήρχε υπό κανονικές συνθήκες: άνοδος της ανεργίας και προβλήματα σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως αερομεταφορές, εστίαση, τουρισμός, ξενοδοχεία, κ.λπ. Υπάρχει όμως η αισιοδοξία και στις διεθνείς αγορές και στη χώρα μας ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα ακολουθήσει έντονη ανάπτυξη, που σημαίνει γρήγορη επούλωση των πληγών που θα αφήσει πίσω της.
Ποιο είναι το μήνυμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης;
Διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα μιας εμβληματικής χρονιάς για την πατρίδα μας, καθώς τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Πριν από δύο αιώνες μια χούφτα αποφασισμένοι αγωνιστές, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ύψωσαν το λάβαρο της ανεξαρτησίας. Ο Κολοκοτρώνης, ο Υψηλάντης, ο Παπαφλέσσας, η Μπουμπουλίνα, όλοι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, είχαν ένα όραμα: τη δημιουργία ελεύθερου εθνικού ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό πολέμησαν, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Φέτος, που είχαμε την τύχη να είμαστε εμείς αυτοί που τιμήσαμε όχι απλώς την εθνική επέτειο αλλά τα 200 χρόνια από το μεγάλο γεγονός της Εθνεγερσίας και της ελευθερίας, η χώρα μας δίνει μεγάλη μάχη κόντρα στην πανδημία και την κερδίζει. Μπαίνοντας στον τρίτο αιώνα ελεύθερης ζωής και κοιτώντας το παρελθόν, τους θριάμβους και τις τραγωδίες, νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτά που πετύχαμε και λυπημένοι για τις ευκαιρίες που χάσαμε. Ζήσαμε στιγμές δόξας αλλά και ήττας και ταπείνωσης. Τα πρώτα 200 δύσκολα χρόνια πορευτήκαμε με οράματα που μας ένωναν και διαμόρφωσαν το σημερινό ελληνικό κράτος. Γιατί κοινωνίες χωρίς όραμα δεν μπορούν να επιζήσουν και να προχωρήσουν μπροστά. Σήμερα, για να πορευτούμε στον τρίτο αιώνα με ασφάλεια και για να σηκώσουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, που να ενώνει και να κινητοποιεί τους Έλληνες. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της ιστορικής επετείου.
Είστε πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού. Ο απόδημος Ελληνισμός τίμησε τα 200 χρόνια από το 1821;
Σύσσωμος ο Ελληνισμός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο της έναρξης των αγώνων για ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό, που στη συνέχεια οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Τίμησαν τους ήρωες που μας χάρισαν την ελευθερία. Στα γαλανόλευκα ντύθηκαν προς τιμήν της Ελλάδας εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Όπερα του Σίδνεϊ, τη Βουλή της Ρουμανίας, το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, το δημαρχείο του Τορόντο, τους καταρράκτες του Νιαγάρα, το CN Tower στο Τορόντο κ.λπ. Οι γιορτές όμως συνεχίζονται όλο τον χρόνο σε όλο τον κόσμο και θα έχουν την ίδια λαμπρότητα.
Οι υπουργοί έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους στους βουλευτές ή, όταν πάρουν την εξουσία, αλλάζουν στάση;
Ομολογώ ότι όσους ζήτησα να δω για να μεταφέρω ή να λύσω κάποιο κοινωνικό πρόβλημα ανταποκρίθηκαν, άλλοι ευκολότερα, άλλοι δυσκολότερα. Εκφράστηκαν κατά καιρούς γκρίνιες από συναδέλφους. Σε εμένα ακόμη δεν έτυχε. Αν τύχει, να είστε βέβαιοι ότι θα απαντήσω ανάλογα.
Γιατί πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση «δεν παίρνει τα πάνω της»;
Η καθαρή αποδοκιμασία των πολιτών στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα έγκειται στο γεγονός ότι δεν τον εμπιστεύονται. Από όλες τις τοποθετήσεις του φαίνεται μια αγωνία να επενδύσει στην καταστροφή για μικροπολιτικά οφέλη, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα. Δεν λειτουργεί εποικοδομητικά και ενωτικά αλλά διαλυτικά και διχαστικά. Οι πολίτες αποδοκιμάζουν τις ξεπερασμένες αντιλήψεις και τις πρακτικές που συνεχίζει να εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν το καταλάβει σύντομα, θα επιστρέψει στο 3%.
Εμβόλιο έχετε κάνει; Θα κάνετε;
Δεν έχω εμβολιαστεί ακόμη, αλλά σίγουρα θα εμβολιαστώ και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να κάνουν το ίδιο. Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο δώρο και το ισχυρότερο όπλο που έθεσε στη διάθεση των ανθρώπων η επιστήμη στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Τι παππούς είστε; Πόσα εγγόνια έχετε;
Έχω τρία εγγονάκια – δύο κοριτσάκια και ένα αγοράκι μόλις δύο μηνών. Δεν είμαι καλός παππούς, αφού δεν μπορώ να αφιερώσω πολύ χρόνο για να τα χαρώ και να τα παίξω. Όταν όμως βρίσκω χρόνο, τρέχω κοντά τους. Αισθάνομαι τυχερός, ευτυχής και ολοκληρωμένος.
Έχετε βάλει όριο στην πολιτική καριέρα και τη διαδρομή σας; Τι σας γοητεύει στην πολιτική;
Κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για όλα τα πράγματα. Ολοκληρώνεται ο κύκλος, ο οποίος πρέπει να κλείσει. Πιστεύω ότι δεν έχει φτάσει ακόμη αυτή η ώρα. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η διάθεση για προσφορά, που δίνει νόημα και περιεχόμενο στην ίδια τη ζωή. Αυτό με γοητεύει στην πολιτική. Η αλληλεγγύη, η δημιουργία, η προστασία της κοινωνίας, κυρίως των λαϊκών τάξεων, και, βεβαίως, η αγάπη προς την πατρίδα. Ο πολιτικός που δεν διακατέχεται από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν κάνει για την πολιτική.
Υπάρχει κάποιο μυστικό για να μπορέσει να κρατηθεί στην πολιτική και να αγαπηθεί από τον κόσμο ένας βουλευτής;
Θεωρώ ότι είμαι ένας βουλευτής που βρίσκεται διαρκώς κοντά στους συμπολίτες του. Όχι μόνο προεκλογικά αλλά συνέχεια. Με τους περισσότερους ψηφοφόρους μου έχουμε γίνει φίλοι πια, έχουμε προσωπική σχέση, δεν είναι απλοί ψηφοφόροι. Στη δωδεκαετή πορεία μου ως βουλευτής είχα πυξίδα ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που δεν το θυσίασα και δεν θα το θυσιάσω ποτέ και για τίποτε. Δεν υπέκυψα ποτέ στη γοητεία της εξουσίας. Πορεύομαι με σεμνότητα, προσηλωμένος στο καθήκον, και με οδηγό το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών. Νομίζω ότι ο κόσμος εκτιμά και αποδέχεται αυτή τη στάση μου.
Τι βλέπετε στην τηλεόραση;
Με την καραντίνα και τον εγκλεισμό βρίσκεται χρόνος για τηλεόραση. Βλέπω κυρίως ενημερωτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Αν υπάρχει και κάποια καλή ταινία, σπάνια αποφεύγω τον πειρασμό.
Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή;
Μόνο τον Θεό, θα απαντούσα με τη γνωστή λαϊκή ρήση. Είμαι κατά κανόνα ασφαλής άνθρωπος. Δεν με κυνηγούν ανασφάλειες. Όμως, ως άνθρωπος, έχω και εγώ τις αδυναμίες και τους φόβους μου. Αυτά που θα ξεχώριζα ως κάτι που με ενοχλούν ή φοβάμαι είναι ο φθόνος και η κακία.