Στον «αέρα» βρίσκονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα μορατόριουμ της κυβέρνησης, που προέβλεπαν την εννιάμηνη αναστολή πληρωμής τους.
Το πλαίσιο ολοκληρώθηκε για όλους στο τέλος Μαρτίου, με αποτέλεσμα νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να καλούνται από τις τράπεζες ώστε να καταβάλουν κανονικά τη δόση του δανείου τους. Οι δανειολήπτες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς το χρονικό περιθώριο που είχε συμφωνηθεί για τη μη πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους είχε υπολογιστεί πριν από το τρίτο lockdown και, φυσικά, δεν είχε ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι θα παρέμεναν κλειστές χιλιάδες επιχειρήσεις με κρατική εντολή, θέτοντας τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας.
Έως το τέλος του μήνα όλοι οι δανειολήπτες (πλην εκείνων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την επιδότηση του δανείου τους για την πρώτη κατοικία) θα κληθούν να καταβάλουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια που «πάγωσαν» έφτασαν μέσα στο 2020 στα 27,6 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους είχαν μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ, καθώς οι περισσότεροι εντάχθηκαν στο μορατόριουμ της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 τα δάνεια που είχαν τεθεί σε διαδικασία αναστολής άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ και αφορούσαν όσους είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο μετά τον Απρίλιο του 2020 και για διάστημα εννιά μηνών.
Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες παραμένουν πληττόμενοι
Πλέον, ελάχιστα δάνεια τυγχάνουν προστασίας λόγω της πανδημίας, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες παραμένουν πληττόμενοι: οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λαμβάνοντας εδώ και μήνες την κρατική ενίσχυση των 534 ευρώ, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους με κρατική εντολή ή καταγράφουν τεράστιες απώλειες του τζίρου τους.
Επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως… σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο μείζον θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δανειολήπτες, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν έχει ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, ώστε να ανανεώσουν το «πάγωμα» της πληρωμής δόσεων για όσες επιχειρήσεις και όσους εργαζομένους συνεχίζουν να πλήττονται από το παρατεταμένο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει διαρκέσει σχεδόν πέντε μήνες.