Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν ιδιαίτερους κινδύνους τα εμβόλια» και πως «όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες», μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει με την AstraZeneca, εκφράζοντας την απορία γιατί έγινε αυτό «το μπλέξιμο», την ώρα που ανάλογοι θάνατοι προκλήθηκαν και από τα υπόλοιπα εμβόλια!
«Δεν ξέρω γιατί έγινε μπλέξιμο με την ΑstraZeneca. Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά στις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι κάτι τρομακτικό. Αλλάζουν οι ηλικίες, το φύλο. Δεν έχουν ιδιαίτερους κινδύνους τα εμβόλια. Ανάλογοι θάνατοι υπάρχουν και στα άλλα εμβόλια, από άλλη αιτία. Ενδιαφέρει κανέναν αν θα πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά αναστατώνοντας και καθησυχάζοντας τον κόσμο ταυτόχρονα!
Και επεσήμανε κάτι που όποιος τολμούσε μέχρι τώρα να το πει γινόταν δακτυλοδεικτούμενος: «Ξαναβρίσκουμε μπροστά μας το ότι δεν τα εντοπίσαμε στις κλινικές μελέτες γιατί έγιναν λίγο τσαπατσούλικα». Ωστόσο, είναι ξεκάθαρος ως προς την ασφάλεια των εμβολίων: «Αλλά δεν έγινε κάτι. Είναι χαμηλές οι ανεπιθύμητες ενέργειες».
Για τον κ. Κούβελα, τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται στοχευμένα, μέσω του προφίλ των παρενεργειών τους: «Για παράδειγμα, της AstraZeneca να μη γίνεται στις μικρότερες γυναίκες και να γίνεται σε άνδρες. Στους ηλικιωμένους άνω των 87 που δεν κάνουν αντισώματα με Pfizer, θα μπορούσαν να τους χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca».
Κατέληξε τονίζοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι η βάση όλων και ακολουθούν τα εμβόλια: «Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβάθμια υγεία. Πέρυσι είχα παρεξηγηθεί. Με ρωτούσαν για τα εμβόλια και έλεγα ας κοιτάξουμε να κάνουμε πρωτοβάθμια. Το νόημα δεν ήταν ότι δεν θα κάνουμε εμβόλια. Αλλά ότι χωρίς την πρωτοβάθμια όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα είναι έωλο».