Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας «μοίρασε» πολυετείς καθείρξεις στον φερόμενο αρχηγό και στα εννέα μέλη ενός κυκλώματος που εξαρθρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών, το οποίο λειτουργούσε σε 24ωρη βάση στο υπόγειο ενός ακατοίκητου ερειπωμένου κτιρίου απέναντι από την ΑΣΟΕΕ.
- Από τη
Μαρία Μεϊμάρη
Η αιφνιδιαστική έφοδος των ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής στο παράνομο «μαγαζί» και στις άλλες τέσσερις καβάντζες αποθήκευσης ναρκωτικών που διατηρούσε η σπείρα είχε βγάλει τότε «λαβράκι», καθώς είχαν κατασχεθεί συνολικά 20,5 κιλά ινδικής κάνναβης, 1.400 γραμμάρια ηρωίνης, 150 γραμμάρια κοκαΐνης, 2.220 χάπια ecstasy και 450 γραμμάρια shisha (κοκαΐνη των φτωχών).
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας είχαν συλληφθεί πέντε Πακιστανοί και τέσσερις Αφγανοί, οι οποίοι φέρεται ότι δρούσαν υπό την καθοδήγηση ενός 28χρονου παλιού γνώριμου των διωκτικών Αρχών, αφγανικής επίσης καταγωγής, ο οποίος ήταν υπότροπος, αφού είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε κάθειρξη 18 ετών για υπόθεση ναρκωτικών, αλλά είχε αποφυλακιστεί ύστερα από έξι χρόνια. Με χειροπέδες είχε, επίσης, βρεθεί η 32χρονη Ρουμάνα σύντροφος του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης.
Ο τελευταίος γλίτωσε τα ισόβια, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών και επιπλέον έξι μήνες φυλάκιση για σύσταση συμμορίας -και όχι εγκληματικής οργάνωσης, όπως ήταν η αρχική κατηγορία-, αγορά, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και πώληση ναρκωτικών από κοινού, καθώς και για παράνομη κατοχή όπλων.
Τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, τα οποία κατηγορούνται ότι επί τουλάχιστον δύο μήνες είχαν πλημμυρίσει με ναρκωτικά τις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας, καταδικάστηκαν σε καθείρξεις από 9 έως 12 ετών. Σε κάποια εξ αυτών το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και σε κάποια άλλα εκείνο του πρότερου σύννομου βίου. Αντιθέτως, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες η 34χρονη σήμερα Ρουμάνα, η οποία, όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση.
Το «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών απέναντι από την ΑΣΟΕΕ παρέμενε ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα τα μέλη της σπείρας έκαναν 12ωρες βάρδιες χωρίς… διάλειμμα, ώστε να ικανοποιούν τη μεγάλη ζήτηση ναρκωτικών που υπήρχε από τους τοξικομανείς.
Η αντίστροφη μέτρηση για το «λουκέτο» άρχισε όταν στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής έφτασαν πληροφορίες για τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωσή της.
Πάνε στο Εφετείο
Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Κωνσταντίνος Νίκαινας, συνήγορος της 34χρονης Ρουμάνας που αθωώθηκε και ακόμη ενός κατηγορουμένου που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών, δήλωσε στην «Espresso»: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που, ύστερα από μια διαδικασία δύο μηνών, η Δικαιοσύνη έπραξε το χρέος της και καταρχήν μία αθώα γυναίκα απαλλάχθηκε των κατηγοριών, αφού αποδείχτηκε ότι δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή με την υπόθεση, όπως ισχυριζόταν από την πρώτη στιγμή. Περαιτέρω, οι ποινές των υπόλοιπων κατηγορουμένων κρίνονται επιεικείς, εάν αναλογιστούμε τις ποσότητες των ναρκωτικών για τις οποίες κατηγορούνταν και τις επαπειλούμενες ποινές. Αναγνωρίστηκαν και σε κάποιους κατηγορουμένους ελαφρυντικές περιστάσεις, κάτι πολύ σπουδαίο αφού τους επιβλήθηκε μια ποινή παραδειγματική και όχι εξοντωτική. Ευελπιστούμε στο Εφετείο να αποτυπωθεί μια πιο αντικειμενική εικόνα των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης σε σχέση με αυτή που περιέγραψαν οι μάρτυρες και να έχουμε ακόμα καλύτερη ποινική μεταχείριση, αφού ο εντολέας μου θα έπρεπε να χαρακτηριστεί απλός συνεργός».
Ο συνήγορος ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων Χρήστος Μαυρομάτης από την πλευρά του δήλωσε: «Έχω να επισημάνω ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προσπάθησε να εξισορροπήσει ανάμεσα στη βαρύτητα της παραβατικής συμπεριφοράς των κατηγορουμένων και στην επιμέτρηση των τελικών ποινών. Σε μεγάλο βαθμό η ορθή ισορροπία επιτεύχθηκε».