Το θέμα της νηστείας όσον αφορά τα παιδιά προβληματίζει κάθε χρόνο πολλούς γονείς. Πρέπει να νηστεύουν τα παιδιά; Τι γίνεται στο σπίτι όταν οι μεγάλοι θέλουν να τηρήσουν την παράδοση της Σαρακοστής;
- Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις ποικίλλουν. Ωστόσο σε δύο πράγματα συμφωνούν οι ειδικοί. Το πρώτο είναι ότι η νηστεία δεν πρέπει να επιτρέπεται σε παιδιά μικρότερα των έξι ετών και το δεύτερο ότι οι ανήλικοι που νηστεύουν πρέπει μέσω της διατροφής τους να παίρνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται.
Αν θέλετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το σαρακοστιανό μενού, δεν έχετε παρά να τους δείξετε ότι η νηστεία μπορεί να είναι και νόστιμη! Αξίζει, λοιπόν, να μελετήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
Tροφές με ασβέστιο: Μια και τα γαλακτοκομικά δεν καταναλώνονται κατά τη Σαρακοστή, το πρώτο βήμα είναι να εντάξετε στο καθημερινό μενού άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως λευκά φασόλια, πορτοκάλια, αμύγδαλα, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο και χταπόδι.
«Διασκεδαστικά» πιάτα: Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά ώστε να αγαπήσουν τα σαρακοστιανά, μπορείτε να δημιουργήσετε πιάτα νόστιμα και δελεαστικά. Χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα τους μακαρόνια και το ρύζι σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω υλικά, ώστε να ετοιμάσετε πρωτότυπες συνταγές. Δώστε, επίσης, έμφαση στην εμφάνιση των πιάτων. Μερικά σχεδιάκια είναι αρκετά για να τα κάνουν να φάνε όλο τους το φαγητό.
Πηγές πρωτεΐνης: Το επόμενο βήμα είναι να προμηθευτείτε τροφές που είναι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, αφού κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος. Μερικές εξαιρετικά καλές επιλογές είναι το τόφου, η σόγια, η κινόα, οι φακές, τα μαύρα φασόλια, το άγριο ρύζι, τα δημητριακά και τα ρεβίθια.
Αναγκαίος ο σίδηρος: Από τη διατροφή των παιδιών δεν πρέπει να λείπει, φυσικά, ο σίδηρος. Επιλέξτε φυσικές πηγές σιδήρου, όπως οι φακές, το σπανάκι, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το ταχίνι και το σουσάμι. Να θυμάστε απλώς ότι, για να γίνει καλή απορρόφηση του σιδήρου, πρέπει να γίνεται παράλληλα και κατανάλωση βιταμίνης C. Μια πορτοκαλάδα με το πρωινό αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.
«Δυνατό» πρωινό: Η σημασία ενός καλού πρωινού είναι μεγάλη, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να νηστέψει το γάλα, τότε βάλτε στο μενού του επιλογές όπως φρυγανιές με ταχίνι ολικής αλέσεως και μέλι, δημητριακά με φρούτα και γάλα αμυγδάλου, μπισκότα βρόμης και pancakes (τηγανίτες) χωρίς αβγά.