Το «φράγμα» των 10.000 θανάτων από κορωνοϊό «έσπασε» χθες η χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των επιστημόνων, τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι συνάνθρωποί μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στον έναν χρόνο περίπου που η πανδημία «χτυπά» τη χώρα έφτασαν τους 10.007, μετά τους 57 θανάτους που σημειώθηκαν μέσα σε ένα μόλις 24ωρο.
Την τρομακτική πρόβλεψη για τόσο πολλούς θανάτους, ως αποτέλεσμα της λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών, είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο στην εφημερίδα «δημοκρατία» ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους επιστήμονες διεθνώς, του οποίου οι απόψεις έχουν επικριθεί και δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς δεν ταιριάζουν με το κυβερνητικό αφήγημα.
Τότε, ο κ. Ιωαννίδης είχε κάνει λόγο για 10.000 ή περισσότερους θανάτους μέχρι τον Φεβρουάριο. Μπορεί να… άργησε κατά δύο μήνες η συμπλήρωση της «μαύρης» λίστας των θυμάτων, ωστόσο, δυστυχώς, έγινε πραγματικότητα… Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αποφευχθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων είναι η σοβαρή επιδημιολογική παρατήρηση και τα μαζικά τεστ.
Οι 10.007 θάνατοι δεν είναι επιτυχία
Έσπασε λοιπόν το φράγμα των 10.000 νεκρών με κορωνοϊό. Όλες οι υποσχέσεις, οι διαβεβαιώσεις, τα μέτρα αλλά και -πάνω απ’ όλα- οι θυσίες των πολιτών πήγαν στράφι. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης των «αρίστων», και μαζί της των επιτροπών των «ειδικών», μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρής. 10.007 Έλληνες πέθαναν και για αυτούς τους θανάτους απαιτούνται εξηγήσεις.
Δεν γίνεται να μαυροντυθούν τόσο πολλά σπίτια και οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να σφυρίζουν αδιάφορα και να συγχαίρει ο ένας τον άλλον για την… επιτυχία τους. Τόσο πολλοί θάνατοι δεν είναι επιτυχία! Ούτε μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία το ξεθεμελίωμα της ελληνικής οικονομίας, η μαζική κατάθλιψη που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα και τα απανωτά lockdowns, τα οποία αποδείχθηκαν ατελέσφορα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του της 31ης Οκτωβρίου 2020 είχε πει: «Δεν μιλάμε για συνολικό ‘πάγωμα’ της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς». Τα είπε μεν αλλά διέψευσε ο ίδιος τον εαυτό του.
Στις 9 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι έκλεινε στην Αττική κάθε μορφή λιανεμπορίου και θα γίνονταν εξ αποστάσεως μαθήματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Υποτίθεται ότι αυτά τα μέτρα θα διαρκούσαν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Ο χρόνος αυτός, τελικά, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον προσδοκώμενο.
Στο διάγγελμα του Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «ψεκασμένους» και είχε τονίσει την ανάγκη να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς: «Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους “ψεκασμένους”. Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια».
Κατά έναν ιδιαίτερα ειρωνικό τρόπο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, νομοθετώντας το κατάπτυστο ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών για τον κορωνοϊό, δακτυλοδείχνει τους ειδικούς ως υπαιτίους και των θανάτων και των λοιπών δεινών που έπληξαν τη χώρα λόγω της πανδημίας.