Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα (3/5), ξανανοίγει επιτέλους, μετά από έξι πλέον ολόκληρους μήνες υποχρεωτικού «λουκέτου» η εστίαση, με τους καταστηματάρχες να μη βλέπουν την ώρα να υποδεχτούν τους πελάτες που θα σπεύσουν να τους… συμπαρασταθούν!
Μάλιστα, όπως συνέβη με τα ραντεβού κατά την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των νυχάδικων, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που προνόησαν και έκλεισαν τραπέζι, ώστε να είναι από τους πρώτους που θα υποδεχτούν οι μαγαζάτορες. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στα σχετικά ρεπορτάζ (όπως, για παράδειγμα, στο βίντεο που ακολουθεί), τις προηγούμενες ημέρες οι πελάτες «έσπασαν» τα τηλέφωνα για κρατήσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρχουν, πλέον, διαθέσιμα τραπέζια.
Από σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, λοιπόν, ανοίγει η εστίαση την, οποία και θα μπορούμε να επισκεφθούμε τηρώντας, φυσικά, κάποια συγκεκριμένα μέτρα. Και, πρώτον και κύριον, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί κάποιο εστιατόριο ή καφέ, θα πρέπει απαραιτήτως να έχει στείλει προηγουμένως SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.
- Δείτε επίσης:
«Ναι» σε μάσκα, «όχι» σε μουσική: Ο οδικός χάρτης της Εστίασης από Δευτέρα 3 Μαΐου
Γιώργος Καββαθάς: «Η εστίαση ανοίγει με πολλά προβλήματα» (video)
Αυστηροί έλεγχοι
Προκειμένου δε το άνοιγμα να είναι ασφαλές, χωρίς να ρισκάρουμε κάποιο «επιδημιολογικό» πισωγύρισμα, έχει δοθεί η οδηγία για αυστηρούς ελέγχους στην τήρηση των μέτρων τόσο από τους πελάτες όσο και από τους επιχειρηματίες.
Στην προσφάτως εκδοθείσα ΚΥΑ, προβλέπεται ότι για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες και catering) ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
β) Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
γ) Μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους παρακάτω υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
- Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
Να σημειωθεί πως εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ από τις υπηρεσίες ντελίβερι.
Απαγόρευση μουσικής και μία έξτρα ώρα κυκλοφορίας
Όπως είναι λογικό, από τη στιγμή που ανοίγει με συγκεκριμένο ωράριο η εστίαση, αλλάζει και το ωράριο στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία, πλέον, μετατίθεται στις 23:00 το βράδυ. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00», είχε τονίσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τελευταία ενημέρωση.
Και, όσον αφορά, τέλος, στην περίφημη απαγόρευση της μουσικής, η… δικαιολογία των ειδικών ήταν ότι «όταν υπάρχει δυνατή μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια. Επίσης, οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα, διακινδυνεύοντας όλα όσα χτίσαμε όλο αυτό το διάστημα τηρώντας τα μέτρα».