Με «κουπόνια» η επιδότηση παγίων δαπανών στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Must Read

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του νέου μέτρου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την επιδότηση των πάγιων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020.

Το μέτρο προβλέπει ότι οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν από το κράτος δεν θα πρέπει να έχουν καλυφθεί ήδη από άλλες κρατικές ενισχύσεις που έχουν διανεμηθεί έως και σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιδότηση των πάγιων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού» που θα δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην ουσία προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές.

Οι «κόφτες»

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
β) Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
γ) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
δ) Να παρουσιάζουν «ζημία προ φόρων» τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα «ακαθάριστα έσοδά» τους είτε σε σχέση με τα «συνολικά έξοδά» τους για το 2020. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως το συνολικό κονδύλι που έχει υπολογιστεί για την επιδότηση πάγιων δαπανών αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Το ποσοστό αυτό θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων και συνεπώς το ύψος της επιδότησης.

Ποιες δαπάνες «περνούν»

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ειδικότερα, ως πάγιες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

  • παροχές σε εργαζομένους,
  • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
  • ενέργεια,
  • ύδρευση,
  • τηλεπικοινωνίες,
  • ενοίκια,
  • λοιπά λειτουργικά έξοδα
  • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει θα καλυφθεί από κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 90% για τις μικρές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This