Πάνω από 50.000 ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στο σύνολο της επικράτειας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Εφορία, μόλις απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Στόχος των επιτόπιων ελέγχων είναι να διαπιστώσουν αν οι επιχειρήσεις κόβουν αποδείξεις και αν χρησιμοποιούν κανονικές και δηλωμένες ταμειακές μηχανές, καθώς οι έλεγχοι των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει απίστευτες κομπίνες, όπως είναι οι «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές που έχουν τη δυνατότητα να σβήνουν τις αποδείξεις που εκδόθηκαν.
Οι πρώτοι τουρίστες που θα έρθουν στα ελληνικά νησιά και θα επισκεφθούν κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστιατόριο, μπαρ κ.ά.) μπορεί να διαπιστώσουν πως η διπλανή παρέα, με καλοκαιρινή ένδυση ή ακόμα και με το… μαγιό της, δεν είναι απλοί επισκέπτες της περιοχής, αλλά εφοριακοί που θα ελέγχουν αν οι πρώτοι τζίροι του καταστήματος έχουν δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση.
Πρόστιμα χωρίς… έλεος
Επισημαίνεται πως οι παραβάτες απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και αν η επανεκκίνηση της επιχείρησής τους πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τους εφοριακούς να μη λογαριάζουν αν το κατάστημα π.χ. εστίασης είχε παραμείνει κλειστό για σχεδόν πέντε μήνες λόγω του lockdown!
Το ύψος των προστίμων καθορίζεται για τις παραβάσεις που εντοπίζονται ανά φορολογικό έλεγχο και όχι ανά παράβαση, ενώ πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Επίσης, οι επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνεται φοροδιαφυγή απειλούνται με «λουκέτα» από 48 ώρες έως έναν μήνα.
Μετά τα περιστατικά που είχαν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε καταστηματάρχες και ελεγκτές της ΑΑΔΕ, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σε όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ή επιχειρήσουν να διακόψουν τον έλεγχο.