Οι ληστείες τραπεζών έχουν τα τελευταία χρόνια ατονήσει δίνοντας τη θέση τους στην «απαλλοτρίωση» των ΑΤΜ με την μέθοδο της ανατίναξης, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τις διοικήσεις των τραπεζών.
Και αυτό διότι είναι εύκολος στόχος χωρίς θύματα εξασφαλίζοντας στους ληστές αρκετές χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την περιοχή και την ώρα που θα «χτυπήσουν».
Σε περίπτωση δε που πλησιάσουν πολίτες την ώρα της ληστείας οι πυροβολισμοί στον αέρα ή, η απειλή είναι ένας ασφαλής τρόπος για να τους απομακρύνουν χωρίς χρήση βίας (κάτι που θα μπορούσε να μετατρέψει προς το –πολύ- χειρότερο το κατηγορητήριο σε περίπτωση σύλληψης).
Όταν ξεκίνησαν οι ληστείες των ΑΤΜ προσφιλής μέθοδος ήταν το «ξήλωμά τους» από τα υποκαταστήματα και η μεταφορά τους με φορτηγάκια, ακόμα και με γεωργικούς εκσκαφείς. Πρώτοι διδάξαντες οι Κρητικοί, όμως η μέθοδος αυτή αποδείχθηκε χρονοβόρα και επίφοβη μια και η μετακίνηση ήταν αργή με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται ή να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το ΑΤΜ για να αποφύγουν την σύλληψη.
Η χρήση δυναμίτιδας ή, η παροχή αερίου είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλέξει οι ληστές στις τελευταίες επιθέσεις, όχι πάντα με επιτυχία μια και η εκρηκτική ύλη μπορεί να κάνει ζημιά αν είναι περισσότερη από αυτή που πρέπει ή, να μην έχει αποτέλεσμα αν είναι λιγότερη. Η παροχή αερίου είναι «ασφαλέστερη» και αποτελεσματικότερη όμως χρειάζονται ειδικές γνώσεις.
Όπως και να έχει τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και οι εταιρείες security ψάχνουν τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα ληστειών των ΑΤΜ.
Μία από τις προτάσεις που κερδίζουν έδαφος είναι να επανατοποθετηθούν τα μηχανήματα ανάληψης σε κλειστό χώρο, όπως η ενδιάμεση είσοδος των τραπεζών που εάν παραβιαστεί η πρώτη πόρτα θα ενεργοποιήσει συναγερμό και θα δυσκολέψει σημαντικά την χρήση εκρηκτικών ή αερίου.
Μία άλλη πρόταση είναι να μπει στις κασετίνες μηχανισμός χρωματισμού των χαρτονομισμάτων σε περίπτωση παραβίασης και μία τρίτη σε περιοχές με χαμηλή κίνηση να υπάρχουν ελάχιστα χρήματα στις κασετίνες ώστε να μην αξίζει τον κόπο η προσπάθεια διάρρηξής τους.
Είναι πάντως ενδεικτικό της προτίμησης των ληστών στα ΑΤΜ ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 κακοποιοί παραβίασαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με την μέθοδο της έκρηξης ή της χρήσης αερίου περισσότερα από 13 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, σε Άνω Γλυφάδα, Άγιους Ανάργυρους, Ηλιούπολη, Μεταμόρφωση, Ελληνικό, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Βάρη και Πόρτο Ράφτη