Την απόρριψη προσφυγών που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Ελληνικού, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δίνοντας το “πράσινο φως” στα προγραμματισμένα έργα στο αποκαλούμενο “Μητροπολιτικό Πάρκο”.
Οι κάτοικοι είχαν προσφύγει κατά των σχεδιαζόμενων έργων της Lamda, καθώς τμήματα του Μητροπολιτικού Πάρκου είχαν δασικό χαρακτήρα.
Στις προσφυγές ζητούσαν την ακύρωση των πράξεων των δασικών αρχών οι οποίες είχαν εγκρίνει τα έργα.
Το ΣτΕ εξέδωσε τις υπ. Αριθμ. 666 και 667/2021 αποφάσεις κατά πλειοψηφία, με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη.
Όπως αναφέρει η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 η περιοχή δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, όταν αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης εξοπλισμένης με το τεκμήριο νομιμότητας.
Ως προς την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι δικαστές του ΣτΕ αναφέρουν:
«Δεν υπήρχε νόμιμη ευχέρεια χαρακτηρισμού της έκτασης του τέως αεροδρομίου ως δασικής, ακόμη και αν ορισμένα τμήματά του, όπως αυτό στις τέως εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διατηρούσε τη βλάστησή του, αφού και αυτή θα μπορούσε να είχε απομακρυνθεί αν το είχαν επιβάλει οι ανάγκες της λειτουργίας του αεροδρομίου».
Οι έξι δικαστές που μειοψήφησαν είχαν την άποψη πως όσες από τις εκτάσεις του Ελληνικού είχαν διατηρήσει τη δασική τους βλάστηση, υπήχθησαν στη δασική προστασία κατά το Σύνταγμα, παρά την απαλλοτρίωση τους για τη λειτουργία του τότε αεροδρομίου. Ως εκ τούτου, για να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση, έπρεπε να εκδοθεί πράξη των αρμόδιων δασικών οργάνων, η οποία προϋπέθετε το χαρακτηρισμό τους ως δασικών ή μη.