Υπέρ των προνομίων όσων εμβολιάζονται τάχθηκε για άλλη μία φορά, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι, «βρίσκει την ιδέα ενδιαφέρουσα, για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί».
«Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας που θα δώσει την ελευθερία σε όλους. Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%-30%-40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
«Εάν είμαστε εμβολιασμένοι θα μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες»
Δήλωσε αισιόδοξος ότι το ποσοστό ανοσίας που θα έχουμε αποκτήσει μέχρι το φθινόπωρο και η ελάττωση του Rt, θα μας επιτρέψουν να πάμε κινηματογράφο ή θέατρο σε κλειστούς χώρους. «Αν είμαστε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις όλοι, θα μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά», κατέληξε.
«Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ»
Ερωτηθείς σχετικά με τα κορωνοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται».
«Δεν πετάμε ακόμη τις μάσκες»
Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα. Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση».