Ο Γιάννης Προδρομίδης, το δίχως άλλο, είναι ο Έλληνας Φιλέας Φογκ, καθώς έχει καταφέρει να ταξιδέψει σε 202 χώρες!
- Από τον
Βαγγέλη Κάραλη
Ο πιο πολυταξιδεμένος συμπατριώτης μας (τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο επάγγελμα) μιλάει στην «Espresso» και ξεφυλλίζει το άλμπουμ των αναμνήσεών του, έχοντας καταφέρει στα 48 του χρόνια να ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τις αμέτρητες εμπειρίες του, εξομολογείται τις συγκινήσεις που έχει ζήσει στα ταξίδια του, αλλά και τις πολλές δυσκολίες, καθώς έχει κινδυνέψει η υγεία του ταξιδεύοντας σε εμπόλεμες ζώνες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Επίσης, μιλά για τη νέα ταξιδιωτική εποχή που διαμορφώνεται εξαιτίας του κορωνοϊού και τις δυσκολίες που θα υπάρχουν πλέον για να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό.
Είστε ο πιο πολυταξιδεμένος Ελληνας! Πώς προκύπτει επίσημα αυτή η διάκριση για εσάς;
Υπάρχουν δύο μεγάλες πιστοποιημένες ιστοσελίδες για ταξιδευτές, οι οποίες είναι και παγκοσμίως αναγνωρίσιμες: το MTP (Most Traveled People) και το Nomad Mania. Μας έχουν ζητήσει να πιστοποιήσουμε τις χώρες που έχουμε επισκεφτεί με τα διαβατήριά μας, τις βίζες, αλλά και τις σφραγίδες εισόδου – εξόδου που έχουμε λάβει από αυτές. Πολλοί με ρωτάνε «καλά, και οι χώρες όπου δεν χρειάζεται βίζα;». Εκεί προσκομίζουμε τα αεροπορικά εισιτήρια συν κάρτες επιβίβασης ή ξενοδοχεία διαμονής με το όνομά μας, ακόμα και φωτογραφίες μας από τη χώρα που επισκεφτήκαμε.
Σε πόσες χώρες έχετε ταξιδέψει;
Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν 193 χώρες. Τις έχω επισκεφθεί όλες, με τελευταία τον Ιούνιο του 2019. Αλλά έχω πάει σε ακόμη εννέα χώρες, οι οποίες δεν ανήκουν στα Ηνωμένα Εθνη (σύνολο, 202)! Ενδεικτικά, θα σας πω το Βατικανό, την Ταϊβάν, το Κόσοβο κ.ά., που έχω πάει και δεν είναι χώρες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τις ονομάζουν «de facto independent countries» (χώρες με περιορισμένη αναγνώριση).
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο χόμπι;
Ολοι αγαπούν τα ταξίδια και όλοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν τα ταξίδια. Συγκεκριμένα, για μένα ήταν ένα παιδικό όνειρο! Ολα ξεκίνησαν από την παιδική μου ηλικία, καθώς διάβασα το πασίγνωστο βιβλίο του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες». Σαγηνεύτηκα από αυτό και ήταν το έναυσμα για να υλοποιήσω το όνειρό μου, όταν απέκτησα τα απαραίτητα εφόδια.
Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να ταξιδεύετε;
Από μικρό παιδί, ομολογώ όμως πως οι μνήμες μου είναι αμελητέες από την παιδική μου ηλικία. Στην πορεία είχα επισκεφτεί κάποιες χώρες, γύρω στις 20, αλλά από το 2009 έως το 2019 άρχισα να ταξιδεύω ακατάπαυστα, έως ότου εκπληρώσω το όνειρό μου. Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2019, με τελευταία χώρα που επισκέφτηκα την Ισημερινή Γουινέα.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σας χώρες και γιατί;
Πιο αγαπημένη χώρα από την Ελλάδα μας δεν υπάρχει! Τα έχουμε όλα και λίγες χώρες μάς ανταγωνίζονται, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Εχουμε τα πάντα – και το εννοώ: ήλιο, θάλασσα, βουνό, καλό φαγητό, φιλόξενο λαό, πολιτισμό, φανταστικά τοπία και αλλά πολλά. Πολλές χώρες δεν έχουν αυτές τις ομορφιές, αλλά μόνο ένα κομμάτι τους. Αγαπώ πολλές χώρες, αλλά για διάφορους λόγους. Δεν θέλω όμως να ονοματίσω χώρες, αλλά να μιλήσω για τις δύο αγαπημένες μου ηπείρους. Πρώτη και καλύτερη είναι η Αφρική, με τα ατέλειωτα εθνικά πάρκα και τα αμέτρητα άγρια ζώα, τους απλούς ανθρώπους, που, αν και φτωχοί, είναι συνήθως χαρούμενοι, φιλικοί και δοτικοί. Από την άλλη, πάλι, η Ασία, με διαφορετικό πολιτισμό, αξιοθαύμαστη κουζίνα, πολυάριθμες εναλλαγές τοπίων και διαφορετική κουλτούρα.
Ποια χώρα, κατά τη γνώμη σας, έχει τις ωραιότερες γυναίκες;
Προσωπικά, θεωρώ ότι οι πιο όμορφες γυναίκες είναι οι Ρωσίδες, αλλά οι πιο σέξι, με ταμπεραμέντο και ερωτισμό, είναι οι Βραζιλιάνες!
Ποιες είναι οι πιο δύσκολες χώρες που έχετε επισκεφτεί από άποψη πρόσβασης;
Οι χώρες όπου αντιμετώπισα δυσκολίες είναι αρκετές, ίσως και πάνω από πενήντα. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες, πολλές από αυτές είναι δυσπρόσιτες, άλλες έχουν περίεργα καθεστώτα, άλλες δεν αγαπούν τον τουρισμό, άλλες έχουν εμφύλιους πολέμους. Ενδεικτικά, δύσκολη πρόσβαση έχουν η πλειονότητα των χωρών της Αφρικής, εμπόλεμες χώρες, όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Δημοκρατία του Κονγκό (DRC), η Συρία κ.λπ., χώρες με περίεργα καθεστώτα, όπως η Βόρεια Κορέα, το Μπουτάν, το Τουρκμενιστάν, η Ισημερινή Γουινέα. Γενικά, οι χώρες που απαιτούν έκδοση βίζας ζητούν πολλά δικαιολογητικά, και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο εάν δεν έχουν πρεσβεία ή προξενείο στην Ελλάδα, με συνέπεια να χρειαστεί να ταξιδέψω στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, στο Λονδίνο ή στη Σόφια για την έκδοση βίζας.
Εχετε καταφέρει να ταξιδέψετε στη Βόρεια Κορέα. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας;
Ναι, πήγα τον Απρίλιο του 2016. Οι αναμνήσεις μου είναι πολύ καλές και θετικές, απλά επισκέφτηκα έναν άλλον κόσμο. Ποτέ μου δεν είχα επισκεφτεί χώρα του συγκεκριμένου καθεστώτος. Ενας κόσμος τρομαγμένος, με χαραγμένη την προπαγάνδα στο πετσί του. Ο λαός της Βόρειας Κορέας ζει στην απομόνωση, δεν γνωρίζει τι γίνεται έξω από τη χώρα του! Εχει απόλυτη υπακοή στον ηγέτη του. Και εγώ, που την επισκέφτηκα για μία εβδομάδα, έκανα ακριβώς τα ίδια – απολυτή υπακοή και σεβασμός στους μεγάλους ηγέτες. Ηταν και το μόνο που έπρεπε να κάνω, αν ήθελα να περιηγηθώ στη χώρα. Κατά τα άλλα, οι άνθρωποι ήταν αρκετά φιλικοί μαζί μου και δοτικοί, και εγώ με τη σειρά μου τήρησα τους κανόνες τους και πέρασα απλά καλά.
Ανάμεσα στις πολλές αναμνήσεις που έχετε από τα ταξίδια σας, υπάρχει κάτι που σας έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό;
Πάντα έχω στο μυαλό μου τις φυλές που συνάντησα στην Αφρική – πολλές και σε διάφορες χώρες. Τα δεκάδες ενεργά ηφαίστεια που έχω επισκεφτεί. Την τύχη που είχα να δω χιλιάδες άγρια ζώα στα εθνικά πάρκα της Αφρικής, να κολυμπήσω με καρχαρίες στα Γκαλαπάγκος, να βγω selfies με ελεύθερους γορίλες στους εθνικούς δρυμούς του Κονγκό, να επισκεφθώ την τελευταία χώρα για να κλείσω τον χάρτη μου και να νιώθω σαν μαραθωνοδρόμος που κερδίζει χρυσό μετάλλιο. Και, φυσικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κατάφερα να δω όλες τις χώρες του πλανήτη μας στα 48 μου έτη, γεγονός που με έκανε τον νεότερο Ελληνα που έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες του κόσμου με ελληνικό διαβατήριο.
Στα εκατοντάδες ταξίδια που έχετε κάνει σας έχει συμβεί κάποιο αναπάντεχο περιστατικό; Εχει κινδυνέψει ποτέ η ζωή σας;
Οσον αφορά θέματα υγείας, έχω ταλαιπωρηθεί από ιούς τύπου SARS, από κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές, από σπάσιμο σε χέρι και από ένα χειρουργείο στο παχύ μου έντερο, λόγω φλεγμονής από κάποια τροφή. Φυσικά, δεν μπορώ να μην επισημάνω και τη διαφθορά σε πολλές χώρες, κυρίως αφρικανικές, όπου, αν δεν έδινα το κατιτίς μου, δουλειά δεν έκανα! Ούτε τον έλεγχο των διαβατηρίων περνούσα ούτε καν έναν απλό έλεγχο της αστυνομίας ή του στρατού μεταξύ των επαρχιών από όπου έπρεπε να περάσω οδικώς. Με έχουν κυνηγήσει αγριόσκυλα στον Αμαζόνιο, ελέφαντες στην Αφρική και με έχουν απειλήσει μαφιόζοι σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης!
Η πανδημία του κορωνοϊού πώς έχει επηρεάσει τα ταξίδια;
Όλα είναι πλέον δύσκολα! Οι πρεσβείες δεν σε δέχονται αυτοπροσώπως για βίζες, οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ακυρώσει πτήσεις σε πολλούς προορισμούς, τα ναύλα έχουν αυξηθεί και ο κόσμος μιας χώρας εκτός του δυτικού πολιτισμού σε κοιτάζει σαν μιασμένο και πιστεύει πως ίσως ήσουν και εσύ που έφερες τον ιό στη χώρα τους.
Πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε ξανά να ταξιδέψουμε ελεύθερα στο εξωτερικό;
Σίγουρα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οταν με το καλό απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του. Αν και έχω ένα προαίσθημα ότι θα δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους. Οι χώρες θα είναι πιο επιφυλακτικές με τους διερχόμενους τουρίστες από άλλες χώρες και φοβάμαι πως θα ανέβει και το κόστος ενός ταξιδιού.