Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επέστρεψε από τις διακοπές του στο εξοχικό του στην Τήνο με ελικόπτερο τύπου Σινούκ. Αυτό δυστυχώς δεν έχει διαψευστεί, ενώ οι πληροφορίες ενισχύονται από μαρτυρία κατοίκου της οποίας αφαίρεσαν μέχρι και το κινητό τηλέφωνο οι άνδρες ασφαλείας του πρωθυπουργού προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν έχει τραβήξει φωτογραφίες κατά την αναχώρηση του.
Καταλαβαίνουμε ότι η χρήση του στρατιωτικού ελικοπτέρου για προσωπικές διακοπές, είναι αδιανόητη εάν και εφόσον ισχύει. Σε πολιτισμένες χώρες έχουμε παραιτήσεις πολιτικών για πολύ μικρότερα ατοπήματα. Εδώ μιλάμε όμως για βαρύτατο παράπτωμα που δείχνει μια γενικότερη ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους από την πολιτική ηγεσία. Γεγονός απαράδεκτο για δημοκρατικό πολίτευμα.
Πολιτειακή ηγεσία και αυτοκρατορικός βίος
Αλλά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την απόφαση της να μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε προσωπική της κατοικία, αντανακλά ακριβώς την ίδια αντίληψη. Για την ακρίβεια, είναι κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει ουδείς προκάτοχός της, πλην του κυρίου Σαρτζετάκη. Και τότε είχε ξεσπάσει σάλος για αυτή του την επιλογή.
Η πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται προφανώς για την θλιβερή εικόνα που βγάζει προς τα έξω, διότι έχει μαγευτεί από την ξαφνική δύναμη και χλιδή που έχει αποκτήσει, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να αποτελεί πρότυπο μίας δημοκρατικής πολιτειακής ηγεσίας και όχι μίας φεουδαρχίας. Όπου η πρόεδρος παίρνει το σύντροφό της και την γάτα της και μετατρέπουν σε προσωπικό παλάτι το προεδρικό μέγαρο. Αναγκάζοντας το στράτευμα να αποδίδει τιμές ακόμα και στον σύντροφό της, γεγονός από μόνο του εξωφρενικό.
Αυτή η εξόφθαλμη χρήση του κράτους για προσωπικούς λόγους, ίσως είναι το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει δεχτεί η δημοκρατία στην μεταπολίτευση. Και κάποιος επιτέλους πρέπει να συνεφέρει τόσο την πολιτειακή όσο και την πολιτική ηγεσία πριν οι πληγές γίνουν βαθιές στον κορμό του πολιτεύματος.