«Απολυταρχική» χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα του εμβολίου η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, σχολιάζοντας τη σχετική εντολή που εξέδωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και αφορά τα μέλη της ΕΜΑΚ.
«Δεν μπορείς να υποβάλλεις έναν άνθρωπο να υποστεί μια σωματική επέμβαση, ακόμα και αν αυτή είναι μια ένεση» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική εκπομπή. Μάλιστα, η έννοια της υποχρεωτικότητας καταρρίπτεται ακόμα περισσότερο, καθώς το εμβόλιο ενδέχεται να έχει παρενέργειες στον οργανισμό. «Η υποχρεωτικότητα σε έναν τέτοιο τομέα είναι περίπου αδύνατη. Κανείς οργανισμός δεν είναι ο ίδιος με τον άλλον. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του. Είναι μια κίνηση απολυταρχική».
Αν και αναγνώρισε πως στην περίπτωση του εμβολιασμού η ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου είναι πάνω από το ατομικό συμφέρον, ωστόσο, επισήμανε πως κάποιες ομάδες πολιτών που έχουν ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, δεν μπορούν να υποχρεώνονται σε εμβολιασμό. Αν και η ίδια δεν ανέφερε ότι η απόφαση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αντισυνταγματική, καθώς, όπως είπε, «δεν είναι στη δικαιοδοσία της», ωστόσο, σημείωσε πως «έτσι φαίνεται να λένε οι συνταγματολόγοι».
Πρόβλημα στην έκτιση των ποινών
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην έκτιση των ποινών στη χώρα μας. Σύμφωνα με την κυρία Ζαΐρη, υπάρχουν πολλές ευεργετικές διατάξεις, με αποτέλεσμα οι ποινές που επιβάλλονται να μην εκτίονται. «Το γεγονός ότι κάποιοι μένουν ασύλληπτοι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται, καταδικάζονται και φυλακίζονται, στη συνέχεια επανέρχονται (σ.σ.: στο έγκλημα). Είναι το μέγα πρόβλημα και συνδέεται με την έκτιση της ποινής. Η έκτιση της ποινής να μην εξαρτάται από αυτόματους μηχανισμούς, αλλά να δίνει ρόλο στον δικαστή και στην κρίση του, ώστε, εξατομικεύοντας την περίπτωση, να μπορεί να έχει διαφορετική μεταχείριση ο επικίνδυνος, ο υπότροπος και να έχει διαφορετική μεταχείριση κάποιος που είναι λιγότερο υπότροπος» δήλωσε.
Παράλληλα, μίλησε και για τις ελαφρύνσεις στις ποινές που προκύπτουν μετά την τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σε όλα τα εγκλήματα. «Οι ποινές που ελαφρύνονται πρέπει να εκτίονται για μεγαλύτερο χρόνο σε κάποιες περιπτώσεις, όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Να μην οριζοντιοποιούμε τα πράγματα» ανέφερε. Πρόσθεσε πως ακόμα ένα πρόβλημα είναι οι συνεχείς ελαφρύνσεις προς τον δράστη, όπως ο πρότερος έντιμος βίος. «Ο νόμος σφίγγει συνεχώς τη δικαστική κρίση» ανέφερε η πρόεδρος των εισαγγελέων. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και το σύστημα των εναλλακτικών ποινών, το οποίο δεν έχει διαμορφωθεί κατάλληλα.