Στην ποιότητα του προορισμού και όχι στον αριθμό των επισκεπτών επικεντρώνεται η Αθήνα, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο,ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας παράλληλα, πως η επιλογή να εμβολιασθεί κατά προτεραιότητα ο πληθυσμός των νησιών ήταν πολύ σωστή.
«Το σημαντικό για μας πέρυσι δεν ήταν ο αριθμός των επισκεπτών και δεν είναι και φέτος. Το σημαντικό είναι η ποιότητα του εμπορικού σήματος της Ελλάδας, να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε όλοι να καταλάβουν πως παίρνουμε στα σοβαρά την υγειονομική ασφάλεια, πως νοιαζόμαστε για την ευημερία των ανθρώπων και πως δεν ανοίγουμε τα σύνορά μας χωρίς πρωτόκολλα. Πέρυσι ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με το 2019, φέτος θα πάει καλύτερα, όμως ξέρουμε προφανώς πως το 2021 δεν θα είναι παρά ένα στάδιο στα χρόνια που θα είναι απαραίτητα για να ξαναφτάσουμε στο επίπεδο του 2019» δήλωσε ο υπουργός.
«Φέτος καταφέραμε να λειάνουμε και να αριστοποιήσουμε το σύστημα αφίξεων στα σύνορα»
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως εγκαθιδρύθηκε ένα σύστημα αφίξεων στα σύνορα, ψηφιοποιημένο, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα. «Πέρυσι ήμασταν η πρώτη χώρα που έθεσε σε εφαρμογή ψηφιακά έντυπα εντοπισμού ταξιδιωτών, φέτος καταφέραμε να λειάνουμε και να αριστοποιήσουμε αυτό το σύστημα, πιστεύουμε πως η διαδικασία θα έχει ακόμη καλύτερη ροή» είπε, συμμπληρώνοντας πως παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός επικεντρώθηκε στα νησιά, υπήρξαν περιπτώσεις όπου έπρεπε να επιβληθούν περιορισμοί έπειτα από εξάρσεις κρουσμάτων.
«Σε περισσότερα από το ένα τρίτο των νησιών, δηλαδή σε 40, ολόκληρος ο πληθυσμός έχει ήδη εμβολιασθεί. Στα άλλα νησιά, τα πιο μεγάλα, όλοι θα έχουν εμβολιασθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ως τότε, τους προστατεύουμε: πριν αναχωρήσει κάποιος από την ηπειρωτική χώρα για τα νησιά, πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος είτε να έχει κάνει τεστ. Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά την υγειονομική ασφάλεια. Και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τους φίλους μας του εξωτερικού και ασφαλώς τους συμπατριώτες μας» τόνισε.
«Συζητάμε με το Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να μας βγάλει από τον κατάλογο των επικίνδυνων χωρών»
Μάλιστα, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι η χώρα βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να εξηγήσει το σύστημά μας και την κατάσταση που επικρατεί στις διάφορες περιφέρειες. «Δεν λέω πως θα πάρουν την απόφαση, να αφαιρέσουν την Ελλάδα από τον κατάλογο των επικίνδυνων χωρών, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, όμως είμαστε έτοιμοι να τους παράσχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Οι αριθμοί μας είναι διαφανείς» επεσήμανε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Sputnik, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε πως είναι διαφορετικό να έχεις το πράσινο φως για ένα εμβόλιο που προορίζεται για τους συμπατριώτες σου και διαφορετικό να αξιολογείς τον κίνδυνο που δημιουργούν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιασθεί με αυτό. «Η προσέγγιση που υιοθετούμε είναι βασισμένη στη διαχείριση των κινδύνων: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συνιστά να θεωρούμε τους τουρίστες πρόσωπα χαμηλού κινδύνου. Όμως ακόμη κι αν είναι κάποιος εμβολιασμένος, μπορεί να κάνει τεστ κατά την άφιξη. Το σύστημά μας στόχευσης στα σύνορα είναι πολύ εξελιγμένο. Αν δούμε περισσότερα θετικά τεστ μεταξύ των ανθρώπων που είναι εμβολιασμένοι με το Sputnik, θα ενισχύσουμε τα τεστ κατά την άφιξη. Το ίδιο αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer» κατέληξε.