Ελπίδες ότι ίσως πέσει επιτέλους φως στα αίτια που κόπηκε τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής της 5χρονης Κατερίνας από τη Λάρισα πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο δίνει η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που παρήγγειλε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών για τον θάνατο του κοριτσιού στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Η Κατερίνα Γκαβούτσου είχε καταλήξει τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο, το οποίο ανέφερε με μια λιτή ανακοίνωση ότι «απεβίωσε αιφνιδίως».
Από εκείνη τη δραματική βραδιά η οικογένεια της 5χρονης δεν σταμάτησε να αναζητεί απαντήσεις στο ερώτημα πώς χάθηκε το αγγελούδι της, που δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα υγείας.
Το κοριτσάκι, το οποίο πήγαινε στο νηπιαγωγείο, ανέβασε πυρετό και με την προτροπή του παιδιάτρου του οι γονείς το μετέφεραν στο νοσοκομείο την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Τη Δευτέρα η μικρή Κατερίνα εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική, αλλά δύο μέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή. Στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι γιατροί «θα κληθούν να καταθέσουν, στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών νοσηλείας» που την οδήγησαν στον θάνατο. Ωστόσο απάντηση δεν υπήρξε, αν και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πόρισμα θανάτου
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, ο θάνατος της άτυχης μικρούλας «οφείλεται σε σηπτική καταπληξία επί εδάφους λοίμωξης στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας». Οπως διαπιστώθηκε, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην έρευνα. Ωστόσο, έστω και τόσους μήνες μετά την υποβολή της δικογραφίας στην αρμόδια Εισαγγελία, ανοίγει ο δρόμος για να βρεθεί η αλήθεια.
Μετά την εισαγγελική παραγγελία αναμένεται να αρχίσει ένας νέος κύκλος έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης ή όχι ποινικού αδικήματος ιατρικής παράλειψης. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στα δικαστήρια.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας όρισε, επιπλέον, και παιδίατρο πραγματογνώμονα, ο οποίος θα μελετήσει όλο το ιστορικό του κοριτσιού, από την επίσκεψη στον παιδίατρο έως το μοιραίο ξημέρωμα. Αυτό είναι και το βασικό αίτημα των γονιών της μικρούλας, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη είδαν το σπλάχνο τους να «σβήνει» μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.