Με όχι ιδιαίτερα φωτεινά χρώματα σκιαγραφεί ο ΟΟΣΑ τα χρόνια μετά την πανδημία σε έκθεσή του για τα «Παγκόσμια Σενάρια 2035», επισημαίνοντας πως τα απίθανα θα μοιάζουν πιθανά, σε μια περίοδο που κάθε κράτος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για το απροσδόκητο.
Στην πραγματικότητα, στη μελλοντική, μάλλον δυστοπική πραγματικότητα, τα κράτη θα έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπα με τις γρήγορες αλλαγές και την αβεβαιότητα και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν ομάδες που θα ασχολούνται με το foresight (την πρόβλεψη των προκλήσεων του κοντινού μέλλοντος) σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.
Αναφορικά με αυτά τα σενάρια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κόσμο με απρόβλεπτους τρόπους τα επόμενα 15 χρόνια, στο πρώτο ο ΟΟΣΑ περιγράφει τον «Κόσμο πολλών ταχυτήτων» (Multitrack World) όπου η ανθρωπότητα θα έχει διαμορφωθεί σε πολλούς ξεχωριστούς, και σε μεγάλο βαθμό παράλληλους σχηματισμούς/ομάδες (clusters), καθένας εκ των οποίων θα λειτουργεί μέσα στο δικό του ψηφιακό οικοσύστημα, με τις δικές του υποδομές, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διατηρήσουν την αυτονομία τους, να προστατευτούν από εξωτερικές παρεμβάσεις και να προωθήσουν τις τοπικές οικονομίες.
Το δεύτερο σενάριο, οι «Εικονικοί Κόσμοι» (Virtual Worlds), ιχνηλατεί ένα μελλοντικό σενάριο κατά το οποίο το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας -είτε αυτό αφορά εργασία είτε διασκέδαση- θα λαμβάνει χώρα σε χώρους εικονικής πραγματικότητας. Η πίεση μάλιστα, εκτιμούν οι ειδικοί, προς τα άτομα για τη δημιουργία τέτοιων ψηφιακών χώρων θα είναι μεγάλη, ενώ οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να ελέγχουν ποιες ελευθερίες θα επιτρέπεται να αξιοποιούν οι πολίτες μέσα στο εικονικό αυτό σύμπαν.
Κρίσιμες υπαρξιακές απειλές
Κατά το τρίτο σενάριο, αυτό του «Ευάλωτου Κόσμου» (Vulnerable World) η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με μια τεχνολογία που θα έχει προοδεύσει ακόμα ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν κι έτσι οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά σε κρίσιμες υπαρξιακές απειλές, οι οποίες θα απαιτούν μία άνευ προηγουμένου παγκόσμια συνεργασία, προκειμένου να προστατευτούν τα ζωτικά κοινά συμφέροντα του πληθυσμού.
Τέλος, όπως τονίζει ο οργανισμός, τα άλματα που θα έχουν γίνει σε τομείς που σήμερα θεωρούνται προβληματικοί, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν θα εμποδίζουν σε τίποτα την περαιτέρω περιβαλλοντική, και όχι μόνο, υποβάθμιση σε μια σειρά άλλων τομέων.