Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ αφού στηλίτευσε τη γαλλική κάθοδο στη Μεσόγειο (και συγκεκριμένα στην Κύπρο) τόνισε ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. εννοούσε μάλλον ότι λύνονται μόνο με τουρκικά πλοία σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ) και με διαμεσολάβηση τρίτων, καθώς, όπως τόνισε, «είτε θα λύσει (σ.σ. η Ελλάδα)το πρόβλημα με την Τουρκία, είτε καθόλου».
«Η Αθήνα δεν μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα βάζοντας την ΕΕ, ή άλλους να πιέσουν την Τουρκία. Εάν η Αθήνα θέλει να επιλυθεί ένα πρόβλημα μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, εάν θέλει ένα εύλογο έδαφος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, υπάρχει μόνο μία μέθοδος για αυτό και για την Τουρκία και την Ελλάδα να επιτύχουν συναίνεση για το θέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα στο δικό μας χώρο. Αυτά δεν είναι ζητήματα που λύνονται καλώντας ένα γαλλικό πλοίο εκεί και δείχνοντας τη γαλλική σημαία στην αναδυόμενη σύγκρουση για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Είτε θα λύσετε το πρόβλημα με την Τουρκία ή αυτό το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί».
Ο Τσελίκ είχε το θράσος μάλιστα να «υπενθυμίσει» ότι η Τουρκία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς όπως «σεισμοί και οικονομικές κρίσεις» (σ.σ. πότε μας βοήθησε η Τουρκία οικονομικά άραγε; Η διπλωματία των σεισμών είναι αμφίδρομη, αλλά μάλλον το ξέχασε).
Και πρόσθεσε στο παραλήρημά του απευθυνόμενος στην Ελλάδα: «Η Τουρκία είναι μια χώρα της οποίας η φιλία έχει περάσει από το φίλτρο και τις προκλήσεις της ιστορίας και όπου όλοι επωφελούνται από τη φιλία της. Όταν το δούμε από αυτή την οπτική γωνία, αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει εύκολα αν η Αθήνα δείξει βούληση να επιλύσει το ζήτημά της με την Άγκυρα. Δεύτερον, δεν θα φέρετε με κανέναν τρόπο τις μαξιμαλιστικές σας απαιτήσεις στο τραπέζι και δεν θα τις παρουσιάσετε ως έδαφος διαπραγμάτευσης. Είναι απαραίτητο να καθίσετε στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις».
Για να καταλήξει με το κορυφαίο: «Κανένας μηχανισμός διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχει σταματήσει από την Τουρκία. Πάντα τον σταματούσε η Ελλάδα. Είμαστε πάντα έτοιμοι για μια προσέγγιση σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις, τις σχέσεις καλής γειτονίας, το δίκαιο και την ισότητα».