Κατάργηση των αδειών παραμονής Σύρων επειδή περιοχές της πατρίδας τους κρίνεται πως είναι πλέον ασφαλείς, αυστηροποίηση του νόμου κατά των γκέτο, για να οριστεί πλαφόν στον αριθμό των «μη δυτικών» κατοίκων στις γειτονιές.
Ο στόχος της Δανίας είναι ξεκάθαρος και δείχνει τον δρόμο: «Κανένας πρόσφυγας», με την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας να ασκεί μία από τις πιο περιοριστικές πολιτικές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Με το ερώτημα να πλανάται αναφορικά με το γιατί και η Ελλάδα δεν μιμείται το παράδειγμα των Δανών, η Βουλή της βορειοευρωπαϊκής χώρας έδωσε το πράσινο φως στο νομοσχεδίου που προβλέπει ότι κάθε αιτούμενος άσυλο, αφού καταγραφούν τα στοιχεία του, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως για ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, θα μεταφέρεται σε κέντρο υποδοχής εκτός Ε.Ε.
Αν δεν εξασφαλίσει καθεστώς πρόσφυγα, ο μετανάστης θα απαιτείται να φύγει από τη χώρα που θα τον φιλοξενεί. Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από 70 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 24 έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Ε.Ε. να αναδιαμορφώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση και το άσυλο.
«Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ. Η Δανία έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.
Αντιδρά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «παραίτηση από τις ευθύνες της βάσει του διεθνούς δικαίου».
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε σχολιάζοντας ότι έχει «θεμελιώδεις ανησυχίες» για το νομοσχέδιο, το οποίο «εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία».
Ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αυτό, θα οδηγήσει στην αναγκαστική μεταφορά αιτούντων άσυλο και στην παραίτηση από την υποχρέωση της Δανίας να προστατεύει τους ευάλωτους πρόσφυγες.
«Η UNHCR εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προσπάθειες να μετατεθούν εκτός χώρας ή να ανατεθούν σε άλλη χώρα ζητήματα παροχής ασύλου και οι διεθνείς υποχρεώσεις της (Δανίας)», τόνισε.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της στις προτάσεις της κυβέρνησης της Δανίας και έχει προσφέρει συμβουλές και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις», εξήγησε ο Γκράντι.
Η Δανία διαθέτει ήδη μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για τη μετανάστευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και σκοπεύει να δέχεται πρόσφυγες μόνο μέσω του συστήματος ποσοστώσεων του ΟΗΕ.
«Η UNHCR θα εξακολουθήσει να συζητά με τη Δανία, η οποία παραμένει ένας πολύτιμος και μακροχρόνιος εταίρος της, προκειμένου να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να προχωρήσουμε οι οποίοι θα διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη του λαού της Δανίας και θα τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», σημείωσε ο Γκράντι.