Για τα μέσα Ιουνίου και πιο συγκεκριμένα στις 15 του μήνα, εκτός απροόπτου, μεταφέρεται τόσο η άρση της μεταμεσονύκτιας απαγόρευσης μετακίνησης, όσο και εκείνη της απουσίας μουσικής από χώρους εστίασης και γαμήλιες δεξιώσεις, σύμφωνα με τα όσα φημολογούνται ότι εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.
Όπως ανακοίνωσε, εξάλλου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Επιτροπή σήμερα εξέτασε κατά κύριο λόγο θέματα που αφορούν στον τουρισμό και αποφάσισε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, στις 6 το πρωί (αναλυτικότερα παρακάτω). Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για τα διάφορα «κορωνοπάρτι» που διοργανώνονται ακόμη και με guest DJs από το εξωτερικό, σημείωσε, πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά από την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία και συζητείται αυστηροποίηση του πλαισίου.
Καμία συζήτηση για «πέταγμα» μάσκας
«Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση. Να ξεκαθαρίσω, συζητάμε την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα “κορωνοπάρτι”. Ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχων και συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., όχι μόνο για τη Μύκονο. Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά και διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων που σημαίνει συρροές που σημαίνουν μέτρα που σημαίνουν ζημιά στις τοπικές οικονομίες. Είναι ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε σχετικά.
«Έχουμε ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες. Καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα και σχέδια για τις διακοπές μας. Οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια δεν έχει λήξει. Το καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με αυτό του 2020. Φέτος έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αλλά είμαστε μακριά από το τείχος της ανοσίας. Θα κάνουμε αυτά που μας αρέσουν και μας ξεκουράζουν αλλά με διαφορετικό τρόπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, και συνέχισε τονίζοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε. Τον συγχρωτισμό. Πολλές οι δραστηριότητες που άνοιξαν, αλλά η ξενοιασιά θα αργήσει να έρθει».
«Ξαφνιάζει την επιτροπή μας ότι πολλοί συζητούν για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Η μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο ατομικής προστασίας. Είναι το μοναδικό “όπλο” που εξαρτάται μόνο από μας τους ίδιους. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών μάς έχει δείξει πότε και που μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήση της είναι απολύτως απαραίτητη», κατέληξε.
Διαθέσιμος ο Επιδημιολογικός Χάρτης Ετοιμότητας
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι βγήκε ο Επιδημιολογικός Χάρτης Ετοιμότητας στο https://covid19.gov.gr/, όπου οι Έλληνες πολίτες και οι επισκέπτες του εξωτερικού θα μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση σε κάθε μέρος της Ελλάδας.
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο), με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
- 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Δείκτης θετικότητας ελέγχων
- Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
- Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
- Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
- Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
- Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
- Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
- Πληρότητα συστήματος υγείας
- Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
- Ανάλυση μεταλλάξεων
Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών. Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
- ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- ο δείκτης θετικότητας (%)
- η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Στα δύο υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή στο πορτοκαλί και το κόκκινο, προβλέπονται μέτρα δημόσιας υγείας.
Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
- Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
- αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
- πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
- πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Επίπεδο 4 – Κόκκινο
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
- Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
- αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
- φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
- μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
- Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.
Στη συνέχεια τόνισε ότι «δεν υπάρχει περιοχή που να είναι στο κόκκινο αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές που δεν είναι στο πορτοκαλί, «παρατηρείται μικρή αύξηση του ιικού φορτίου». Επίσης, όπως είπε, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξέτασε σήμερα θέματα που αφορούν τον τουρισμό και αποφάσισε μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.
Αυτά θα είναι:
- Υποχρεωτικό τεστ για είσοδο στη χώρα για ανηλίκους από 6 ετών και άνω, σύμφωνα με την ΕΕ και την ΙΑΤΑ.
- Υποχρεωτική απομόνωση κρουσμάτων ή στενών επαφών για 10 μέρες (από 14 που ίσχυε).
- Επιτρέπεται η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
- Επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων (από 15).
Κλείνοντας, ο υφυπουργός έκανε αναφορά στην επιχείρηση «Ελευθερία», λέγοντας πως το ποσοστό εμβολιασμού σε 14 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο.
- Δείτε την ενημέρωση για τον κορωνοϊό: