Στο κοινοβουλευτικό τερέν θα μετρηθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε μια μάχη πολλαπλών μετώπων που ξεσπά εντός των τειχών της Βουλής, με αιχμή το εργασιακό νομοσχέδιο, στο οποίο άπασα η αντιπολίτευση έχει επενδύσει πολλά.
Το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, που είχε εξαγγελθεί ήδη από τον προκάτοχό του Γιάννη Βρούτση, εισάγεται μεθαύριο στις συναρμόδιες επιτροπές, με σκοπό να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη. Η «μάχη των μαχών» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει λογής λογής σενάρια, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της.
Μάλιστα, ολοένα και εντείνεται η φημολογία στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τον υπουργό Εργασίας είτε συνολικά προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει τεθεί επί τάπητος αυτό το ενδεχόμενο ως έσχατο μέσο κατά του νομοσχεδίου, στην κατεύθυνση της υλοποίησης της «δέσμευσης» της Κουμουνδούρου περί μάχης κατά των αλλαγών που προωθούνται και εντός και εκτός Βουλής.
Οι ίδιες πηγές πάντως υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις και για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι το κόμμα «όταν έρθει ξανά στα πράγματα, θα καταργήσει τον νόμο». Η απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί, ενώ άπαντες στο κόμμα τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να «κάψει» το ενδεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας.
Υπερασπίζονται τη νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι κεραίας
Στο Μαξίμου, πάντως, υπερασπίζονται μέχρι κεραίας τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και δεν σκοπεύουν να κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω, επιμένοντας πως ρυθμίζεται ένα περιβάλλον που επί δεκαετίες λειτουργούσε υπέρ του εργοδότη. Επιμένουν δε να μιλούν για «μεταρρύθμιση» που θεσπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, χωρίς να θίγονται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο και εσωκομματικών «παραφωνιών», ακολουθεί η μάχη για τις λαϊκές αγορές που έχει επίσης προκαλέσει τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει εξυπηρέτηση συμφερόντων του λιανεμπορίου και αλλαγή της φυσιογνωμίας των λαϊκών.
Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων. Το νομοσχέδιο, που θα ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου.
Το μόνο σίγουρο, με βάση τα παραπάνω, και με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο συζήτησης και ψήφισης των τριών μνημονίων με τα Σκόπια, είναι ότι αναμένεται ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι.