Ο πρωθυπουργός μετέβη την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από πολύ καιρό, στα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς και προήδρευσε σε αυτό που επί Ευαγγέλου Μεϊμαράκη επικράτησε να ονομάζεται «διαγραμματειακό όργανο» (εξαιτίας της συμμετοχής των επικεφαλής όλων των γραμματειών του κόμματος).
- Από τον Μανώλη Κοττάκη
Κατά τη διάρκειά του, ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας (2023) και ότι το συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, όμως, διακήρυξε ότι το συνέδριο είναι «εκλογικό» και ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει ότι αυτή είναι το «προοδευτικό κόμμα» της Ελλάδος, καθώς διαπίστωσε ότι οσάκις χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη οι πολιτικοί της αντίπαλοι «ενοχλούνται». Τόνισε συγκεκριμένα:«Δεν χρησιμοποίησα τυχαία τη λέξη “προοδευτικό κόμμα”. Διαπιστώνω, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί. Πιστεύω, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας της προόδου στην ελληνική κοινωνία, σε αντιδιαστολή με τη στασιμότητα που ουσιαστικά εκφράζεται από σχεδόν όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Και αυτόν τον μανδύα της προόδου -ως μια έννοια συνεχούς αλλαγής, η οποία κρατάει από την παράδοσή μας και από την Iστορία μας αυτά τα οποία αξίζει να διαφυλαχθούν και αλλάζει αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν, γιατί ο κόσμος αλλάζει-, αυτήν την έννοια της προόδου σήμερα την εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον κομματικό φορέα στην ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία».
Το «κερασάκι» στην τούρτα της ομιλίας του κυρίου Μητσοτάκη ήταν η νέα αναφορά του στην παρακαταθήκη του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη συμφωνία του με την άποψη του γραμματέα του κόμματος Γιώργου Στεργίου ότι «πραγματικοί αντισυμβατικοί είναι μόνο οι μεταρρυθμιστές. Εκείνοι, δηλαδή, που έχουν την τόλμη να χαράζουν νέους δρόμους».
Την ώρα που ο κύριος Μητσοτάκης προήδρευε του διαγραμματειακού οργάνου, στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εισηγείτο, με την ευλογία του πρωθυπουργού, τροπολογία η οποία απαγορεύει στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής να είναι υποψήφιοι με κόμματα στις προσεχείς εκλογές. Εξέλιξη που υπηρετεί έναν και μόνο στόχο: τον περιορισμό -έως σημείου μηδενισμού αν είναι δυνατόν- των διαρροών που τυχόν θα έχει η Ν.Δ. στα δεξιά της. Στο 1,4% μετρήθηκαν ορισμένα νέα ακροδεξιά κόμματα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο κύριος Βορίδης έλαβε εγκαίρως τα μέτρα του. Απλή αναλογική είναι αυτή! Είναι φανερό ότι από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, αλλά και από τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες προκύπτει μια αμφισημία: Οι εκλογές -λέει ο κύριος Μητσοτάκης- θα γίνουν το 2023, αλλά το συνέδριο του κόμματος, που γίνεται Δεκέμβριο, πάνω στη διετία, αποκαλείται από τον ίδιο «εκλογικό».
Σαν πολύ νωρίς δεν είναι; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά από τον Ιούνιο του 2021 ψηφίζονται τροπολογίες που έχουν στόχο να ανακόψουν πάση θυσία την κάθοδο της Χρυσής Αυγής στις κάλπες. Σαν πολύ νωρίς δεν είναι; Τι ισχύει τελικώς; Ποια η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο κύριος Μητσοτάκης λέει και στους πιο στενούς του συνεργάτες ότι δεν πρόκειται να προσφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι ότι τους αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» μόνο για το φθινόπωρο του 2022. Η αλήθεια είναι ότι τους λέει πως δεν θα ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα καταστροφικό ενδεχομένως δίμηνο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Η αλήθεια είναι επίσης ότι δεν επιθυμεί να προδώσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο πρόσωπό του, καθώς πιστεύει ότι, λόγω της ΕΚΤ αλλά και της προσήλωσής του στις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις», αυτή τη στιγμή η Ελλάς δανείζεται με επιτόκιο Γερμανίας από τις αγορές. Αλήθεια είναι όλα αυτά. Αλήθεια είναι όμως -για όποιον διαβάσει προσεκτικά τι ειπώθηκε στο διαγραμματειακό όργανο της Ν.Δ.- ότι ο κύριος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πάρει το ρίσκο για ένα ενδιαφέρον πείραμα: Να εμφανιστεί στις προσεχείς εκλογές όχι ως ο αρχηγός της δεξιάς παράταξης, αλλά ως ο αρχηγός της προοδευτικής παράταξης.
Με στόχο να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό εκφραστή της συντήρησης στην πατρίδα μας, υπό την έννοια ότι αποτελεί ένα κόμμα που δεν θέλει να αλλάξει τίποτε. Τέτοιες στρατηγικές, είτε σου βγουν είτε όχι, δεν τις χαράσσεις μακριά από εκλογές, γιατί στον δρόμο ξεφτίζουν. Τις ξεφτίζει η ίδια η ζωή. Δεν τις χαράσσεις μακριά από τις εκλογές, γιατί ρισκάρεις να εμφανιστεί άλλος αρχηγός της δεξιάς παράταξης με κάποιο νέο κόμμα (δεν προκύπτει), αν εσύ επιθυμείς να καταλάβεις στον χάρτη τη θέση που είχε το «προοδευτικό» ΠΑΣΟΚ το 2000.
Αυτό που ισχύει, κατά την ταπεινή μου άποψη, λοιπόν, είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πείσει και τον τελευταίο στενό συνεργάτη του ότι οι εκλογές απομακρύνονται, αλλά στο δικό του το μυαλό οι εκλογές υπάρχουν ως αστερίσκος που παραμένει σε εκκρεμότητα. Θα συγκρουστεί με την Αριστερά στη Βουλή όλο το καλοκαίρι, στη βάση του διαχωρισμού «μεταρρυθμιστής – αντιμεταρρυθμιστής», ο οποίος σκεπάζει αντιδημοφιλή μέτρα, θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως λάβαρο για να τροδοφοτήσει τις προσδοκίες των πολιτών (φαίνεται από τα πανηγυρικά πρωτοσέλιδα της Κυριακής), θα αναβάλει όσο μπορεί δύσκολα μέτρα (πλειστηριασμοί), θα περιμένει τον Αύγουστο τις ΗΠΑ να του δώσουν ή να μην του δώσουν το δώρο εδαφικής θωράκισης της Θράκης, με την εγκατάσταση βάσεών τους στην Ξάνθη, θα αξιοποιήσει την παραγγελία των φρεγατών για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από μια πιθανή συμφωνία συμβιβασμού με την Τουρκία, τα αποτελέσματα της οποίας μόνο μετεκλογικά μπορεί να ανακοινωθούν και, όταν φτάσει στον Σεπτέμβριο, θα διαβάσει τη γυάλινη σφαίρα.
Τότε, και μόνο τότε, αρχές Σεπτεμβρίου, αφού μελετήσει τις δημοσκοπήσεις για να μετρήσει μεταρρυθμιστικά κέρδη και ζημιές, θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις ο κύριος πρωθυπουργός. Και είτε θα διαγράψει οριστικώς από το μυαλό του τις κάλπες είτε θα ενεργοποιήσει τον αστερίσκο των εκλογών. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι περαίωσε το νομοθετικό του έργο. Δύο καταληκτικές επισημάνσεις: Δεν γίνεται να υστερεί η Ν.Δ. στη νεολαία και να καταργείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που για δεκαετίες επικρατεί στα ΑΕΙ λόγω της αυτόνομης και ανεξάρτητης πορείας της.
Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν τότε στο εξωτερικό και δεν έχει προσλαμβάνουσες για το τι πραγματικά σημαίνει ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη, που κερδίζει εκλογές αντιπολιτευόμενη ενίοτε τον κομματικό της φορέα. Ίσως πρέπει να το πληροφορηθεί. Εκλογές, ειδικώς απλής αναλογικής, κερδίζονται στον δρόμο, όχι στα αποστειρωμένα τηλεοπτικά στούντιο.
Η νεολαία χάθηκε για τη Ν.Δ., γιατί, μεταξύ άλλων, η Νεολαία του κόμματος έγινε παράρτημα του Μαξίμου. Και κάτι ακόμα: Η Ν.Δ., εκτός από προοδευτική, είναι και λαϊκή παράταξη. Και, με τις επιλογές της τον τελευταίο καιρό, στερεί σε συνθήκες καλοκαιρίας το ψωμί από τους μουσικούς, το ψωμί από τους ταξιτζήδες, που τους τελευταίους δύο μήνες έχουν διαρκώς στα χείλη τους τη Ν.Δ. λόγω της νέας υποψίας για είσοδο της Uber στην αγορά, στερεί το ψωμί από τους δικηγόρους, με τον περιορισμό της δικηγορικής ύλης, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τους μεσολαβητές. Ενώ παράπονα έχουν και οι μικρομεσαίοι και οι εστιάτορες. Τα θέματά τους δεν είναι χαμηλή πολιτική. Κοστίζουν.