Επιστρέφει την «καυτή πατάτα» των 500 ονομάτων του οργανωμένου εγκλήματος στην Αστυνομία και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Άλλο ένα πρωτοφανές γεγονός που δείχνει ότι ζούμε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές ως έθνος.
Τις ευθύνες της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη λειτουργία της Αστυνομίας αλλά και τη νομοθέτηση, επισημαίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, απαντώντας ουσιαστικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που του παρέδωσε πρόσφατα φάκελο με 500 πρόσωπα που έχουν απασχολήσει το οργανωμένο έγκλημα.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον κ. Χρυσοχοϊδη, τονίζοντας πως «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».
Αυτό αναφέρει ο κ. Πλιώτας σε έγγραφό του προς σε όλους τους συναδέλφους του οι οποίοι διευθύνουν τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για την σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.
Στο έγγραφο του προς τους συναδέλφους του που κοινοποιείται και στον κ. Χρυσοχοϊδη, επισημαίνει πως για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ευθύνες έχουν οι αστυνομικοί και η πολιτική τους ηγεσίας, επιστρέφοντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη…
Ουσιαστικά επιστρέφει τον φάκελο με τους 500 εμπλεκόμενους σε υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην Αστυνομία και στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο κ. Πλιώτας αναφέρει σχετικά:
«Οι αστυνομικοί, μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».
Παράλληλα, τονίζει πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι «Εισαγγελείς Γενικών Καθηκόντων.
Συγκεκριμένα:
· Ο εισαγγελέας Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.
· Το Επιστημονικό Συμβούλιο Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών.
Το όργανο αυτό έχει ως αποστολή του την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και δύναται να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα.
Από τους συναδέλφους του που διευθύνουν τις Εισαγγελίες Εφετών, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να βρίσκονται σε εγρήγορση μαζί με ανακριτικούς και προανακριτικούς υπάλληλος με στόχο την βαθύτερη αλλά και την ταχύτερη διερεύνηση των δικογραφιών που αφορούν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
Ως προς τις συναφείς δικογραφίες κατά του οργανωμένου εγκλήματος, επισημαίνει πως καθεμία από αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να αξιολογείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να επισπεύδονται ανακρίσεις και δίκες, όπου χρειάζεται.
«Γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί» αναφέρει ο κ. Πλιώτας.