Για έκτη ημέρα δεν παρατηρείται στην Τουρκία καμία μείωση στο φαινόμενο της θαλάσσιας βλέννας, η οποία καλύπτει τη θάλασσα του Μαρμαρά σε μια έκταση από την Κωνσταντινούπολη ως τα Δαρδανέλια.
Σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες η πράσινη βλέννα έχει πάχος 15 εκατοστά και οι δύτες που βούτηξαν για έρευνες, διαπίστωσαν ότι η θαλάσσια ζωή ασφυκτικά και πεθαίνει.
Όπως λένε οι ειδικοί το φαινόμενο οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των φυκιών (εκτροφισμός) που τροφοδοτείται από τα ακατέργαστα λύματα στην Κωνσταντινούπολη, με τους επιστήμονες να λένε ότι το φαινόμενο αυτό ευνοείται από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων βιοεπιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στη ΕΡΤ για τη θαλάσσια βλέννα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται, αν και είναι ακραίο και σπάνιο.
https://youtu.be/zm_aVTL28R8
Κινδυνεύουν οι ελληνικές θάλασσες στο Βόρειο Αιγαίο;
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρτσή, το φαινόμενο είναι αντίστοιχο με την κόκκινη παλίρροια του Θερμαϊκού, ενώ ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές θάλασσες από τη βλέννα, απάντησε: «Τέτοια φαινόμενα είναι τοπικά και περιορίζονται στην περιοχή … Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να έχουμε πρόβλημα στο Αιγαίο. Ενδέχεται μια μικροποσότητα να περάσει, αλλά αυτή αν περάσει θα αποσυντεθεί στο φυσικό περιβάλλον».
Και συνέχισε εξηγώντας: «Γενικά στο Αιγαίο δεν έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα εκτροφισμού, έχουμε εκτροφισμό κατά καιρούς στα βόρεια της Λήμνου με ψαράδες να παραπονιούνται ότι μια βλέννα συσσωρεύεται στα δίχτυα τους τέτοια εποχή και λίγο νωρίτερα κάθε χρόνο, αλλά όχι σε αυτή την ένταση (όπως στην Τουρκία). Στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται χωρίς να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο οικοσύστημα και στις ανθρώπινες δραστηριότητες».