Το κυβερνητικό αφήγημα περί άρνησης του πληθυσμού να εμβολιαστεί γκρέμισε σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα για την εξέλιξη και τα προβλήματα της επιχείρησης «Ελευθερία». Οπως επισήμανε μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλά, προσθέτοντας ότι εκείνο που την ανησυχεί πιο πολύ είναι αν υπάρχουν άμεσα δόσεις για όλους.
«Το να λέμε ότι δεν προσέρχονται οι άνθρωποι -που δεν προσέρχονται και πρέπει να το συζητήσουμε- και την ίδια ώρα άλλοι περιμένουν στην ουρά έναν μήνα να κάνουν την πρώτη δόση δεν σημαίνει ότι έχουμε την άνεση να τους εμβολιάσουμε όλους άμεσα. Περιμένω να δω πότε θα μπορέσουμε αντί για 100.000 δόσεις την ημέρα (δεν έχει σημασία σε ποιους και πού κατοικούν) να φτάσουμε τις 150.000, 200.000 δόσεις. Για να προλάβουμε» τόνισε.
Τα νούμερα που ακούν οι πολίτες
Οπως διευκρίνισε, ο αριθμός των άνω των 6.000.000 εμβολιασμών που ακούγεται ευρέως δεν αφορά αντίστοιχο αριθμό συμπολιτών μας. Υπάρχουν 6.000.000 δόσεις που χορηγήθηκαν, αν έχουμε 2.500.000 πλήρως εμβολιασμένους, είναι 5.000.000 δόσεις γι’ αυτούς και άλλο 1.000.000 γι’ αυτούς που είναι εμβολιασμένοι κατά το ήμισυ, εξήγησε. Η διευκρίνιση αυτή αντιστοιχεί με βάση τους αριθμούς που δίνει το πρωί της Τρίτης το emvolio.gov.gr σε περίπου 2.400.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (με περίπου 4.800.000 δόσεις) και ακόμη 1.500.000 εμβολιασμένους μόνο με την πρώτη δόση, δηλαδή συνολικά περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού.
Η κυρία Λινού αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών, σχολιάζοντας ότι «είναι μείζον θέμα και ελπίζω να συζητηθεί στην επιτροπή», όσο και στα προνόμια των εμβολιασμών. «Η γενική υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Υπάρχουν, όμως, ευαίσθητα επαγγέλματα που θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή να αλλάξουν επάγγελμα οι άνθρωποι. Οπως δεν μπορείς να είσαι χειρουργός αν δεν κάνεις εμβόλιο για την ηπατίτιδα» ξεκαθάρισε.