Ξεκίνησε σήμερα σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη στο Εφετείο Ιωαννίνων.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στις 28 Ιουνίου 2019 είχε κρίνει ένοχους τους 8 από τους 9 κατηγορουμένους για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη ο οποίος πριν από έξι χρόνια εντοπίστηκε νεκρός, έναν μήνα μετά την εξαφάνισή του από τη Γαλακτοκομική Σχολή.
Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη κατέθεσε πρώτη. Σύμφωνα με την κα. Φρονιμάκη ο γιος της έμενε με την παρέα των Κρητικών στην εστία το πρώτο έτος, ωστόσο όπως ανέφερε, ενημερώθηκε από την υπεύθυνη ότι υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των σπουδαστών. Από πλευρά του ο Βαγγέλης διαβεβαίωνε τους γονείς του ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι πρόκειται για αστεία που του κάνουν οι φίλοι του. «Ο Βαγγέλης δεν μας είπε την αλήθεια και μας παραπλάνησε ενώ για τα περιστατικά που συνέβαιναν μάθαμε από άλλα παιδιά της Σχολής» είπε σύμφωνα με το epirus-tv, η μητέρα του και πρόσθεσε ότι οι Κρητικοί δεν εξαγριώνονταν όταν έκανε παρέα με άλλους σπουδαστές. Μάλιστα όταν το παιδί της αναγκάστηκε να αλλάξει δωμάτιο, οι Κρητικοί άρχισαν να του κάνουν bullying και να τον φωνάζουν «ρουφιάνο» στους διαδρόμους της σχολής.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κα. Φρονιμάκη, ο διευθυντής της σχολής είχε γνώση των όσων συνέβαιναν: «Αυτοί λένε ότι ήταν αστεία εγώ δεν ξέρω πως μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αστείο» τόνισε σε κάποιο σημείο της κατάθεσής της η κ. Φρονιμάκη.
Στη συνέχεια, κατέθεσε ο πατέρας του αείμνηστου Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης. Ο χαροκαμένος πατέρας ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος ψυχολογικά που χρειάστηκε να διακόψει για λίγα λεπτά και στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr ο κ. Γιακουμάκης είπε στην κατάθεσή του: «Μετά από μήνες μου είπαν ότι δεν τα λέω καλά. Δεν έχασα κλειδιά ούτε πρόβατο, έχασα το παιδί μου. Το έστειλα σε ένα “μαγαζί”με ανήθικους να σπουδάσει. […] Ξαφνικά οι αξίες έχουν χαθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο κ. Γιακουμάκης ζήτησε να μιλήσει και ο ιδιωτικός ερευνητής Φώντας Βρόσγος: «Μίλησε με τα παιδιά αλλά τα παιδιά μιλούσαν για περιστατικά χωρίς να τα τεκμηριώνουν, δεν έλεγαν δηλαδή ποιος είδε ακριβώς τί. Ελεγαν μόνο αποσπασματικά διάφορα πράγματα», τόνισε.
Στην συγκλονιστική του κατάθεση ο πατέρας του αδικοχαμένου σπουδαστή ανέφερε: «Το κεφάλι μου είναι σκυφτό από πόνο όχι από ντροπή. […] Κάποιοι έβγαλαν σχολείο και πανεπιστήμιο για να παραποιούν τις λέξεις. Εγώ ξέρω ότι οι λέξεις έχουν μία έννοια».
Ο πατέρας του Βαγγέλη κατέθεσε ότι όταν έμαθε για τα προβλήματα ρώτησε το παιδί του για τι συνέβαινε όμως εκείνο δεν μιλούσε: «Εγώ αυτά που ξέρω τώρα τα έμαθα μετά από αρκετά χρόνια. Περίπου τέσσερα. Η κυρία Παπαπέτρου μας είπε πως δεν μας τα είχε πει όλα αφού ο Βαγγέλης ήταν 20 χρονών και μπορούσε να διαχειριστεί μόνος του την κατάσταση. Μετά από 6 χρόνια έρχονται οι φίλοι του για να πουν πως όλα ήταν ένα αστείο. Αυτά όμως δεν είναι αστεία», ανέφερε και μιλώντας για τον εαυτό του είπε πως και στον ίδιο όταν ήταν στο στρατό του είχαν κάνει αστεία αλλά αυτό έγινε μόνο μία φορά.
«Το αίσθημα της ντροπής ήταν αυτό που έκανε τον Βαγγέλη να μην μιλά»
«Το αίσθημα της ντροπής ήταν αυτό που έκανε τον Βαγγέλη να μην μιλά αλλά όταν ο άλλος δεν μιλά επειδή ντρέπεται δεν σημαίνει πως έγιναν και φίλοι του. Αν τα γνώριζα τότε όλα αυτά θα τους κατηγορούσα αλλά τότε τους θεωρούσα φίλους […] Ο φίλος έχει άλλη έννοια όχι να εκμεταλλευτείς μία σιωπή. Ευτυχώς ο Βαγγέλης μου μπορεί να μην μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Η Κρήτη δεν είναι αυτή που δείχνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα φορτισμένος, ο κ. Γιακουμάκης προσπαθούσε να κρατήσει τα δάκρυά του. Όπως ανέφερε ο γιος του ήταν ήσυχος και δεν ακολουθούσε την παρέα των Κρητικών σε παραβατικές πράξεις και συμπεριφορές.
«Οταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε από τη σχολή έσπευσαν όλοι να μας βοηθήσουν αλλά την ώρα της δίκης πήγαν με το μέρος του διευθυντή. Μάλιστα δεν βρέθηκε κανείς ούτε από τους κατηγορουμένους να μου πει ότι ο Βαγγέλης μου δεν ήταν όπως τον ήξερα εγώ Μου είχαν πει ονόματα παιδιών που είχαν αποβληθεί αλλά την ώρα της δίκης τα ξέχασαν όλα. […] Ο Βαγγέλης δεν μίλησε για να τους προστατέψει αφού δεν ήταν ρουφιάνος ούτε βρώμος (στην κρητική διάλεκτο η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για κάποιο άτομο που δεν είναι εντάξει στη συμπεριφορά του). Αν ήταν βρώμος θα τον είχα σήμερα εδώ. Δεν θα ήταν νεκρός. Ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που ήξερε τι σημαίνει σύντεκνος και φίλος, πίστευε σε αυτές τις αξίες γι αυτό και δεν μίλησε».
Ο καταρρακωμένος πατέρας εξήγησε ότι αν γνώριζε όλα αυτά που βίωνε το παιδί του, θα το είχε απομακρύνει από τη σχολή. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο το πρωί καθώς η κατάθεσή του δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αδιαθεσίας του.