Για ποια στήριξη της εργασίας μιλούν; 160.000 περισσότεροι άνεργοι το τελευταίο τρίμηνο του 2020

Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αποτυπώνει πως τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη

Must Read

Υποσχέθηκαν να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους όχι μόνο δίνοντας χρήματα καθόλη τη διάρκεια των lockdown, αλλά κυρίως εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας ενισχύοντας και στηρίζοντας τις επιχειρήσεις ώστε ούτε να βάλουν «λουκέτο» ούτε να προβούν σε απολύσεις.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μοίρασε «δανεικά» -τύπου δάνεια- (επιστρεπτέες προκαταβολές), τα οποία οι επιχειρήσεις πρέπει να επιστρέψουν σε λίγους μήνες! Το αδιέξοδο είναι γεγονός και η ανεργία στο «κατώφλι» των ελληνικών νοικοκυριών.

ΓΣΕΕ-Πανδημία: 160 χιλιάδες περισσότεροι άνεργοι το τελευταίο τρίμηνο του 2020

Απελπιστική εικόνα παρουσιάζει η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που αποτυπώνει τεράστια αύξηση των ανέργων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 λόγω αναστολών εργασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης με την επαναφορά των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών εκτινάχθηκε, με τη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 να υπερβαίνει τα 160.000 άτομα.

Μάλιστα, τα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

Ελάχιστες δουλειές και πολλές αναστολές!

Η πανδημία το 2020 σύμφωνα με τη νέα Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα παρουσιάζει και τα παρακάτω:

  • μείωση της απασχόλησης
  • αύξηση του αριθμού των ατόμων σε αναστολή εργασίας
  • απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού
  • απώλεια του κατώτατου μισθού, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας

Η εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει μόνο τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και το υψηλότερο ποσοστό υποβάθμισης της εργασίας σε σχέση με το 2010.

Ο δείκτης ποιότητας της απασχόλησης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων, που ενσωματώνει βασικούς δείκτες/στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, εμφανίζει την Ελλάδα το 2019 στην τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα μεταξύ 2010 και 2019 ο δείκτης μειώθηκε κατά 11,45%, ενώ στην Πορτογαλία κατά 3,21% και στην Κύπρο κατά 1,96%. Σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε βελτίωση.

Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από κάθε Ευρωπαίο

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ποιότητα της απασχόλησης είναι τόσο χαμηλή στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, ο οποίος ανέρχεται στις 41 ώρες και 50 λεπτά, όταν για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η αντίστοιχη διάρκεια ήταν οι 37 ώρες, αλλά και την περαιτέρω συρρίκνωση κατά 2,5%, του μέσου μισθού.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ανύπαρκτες επενδύσεις

  • Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ οι εγχώριες επενδύσεις δεν φαίνεται, για ακόμη μια φορά, να μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρή επεκτατική δυναμική
  • Η μείωση των επενδύσεων των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων περιορίστηκε στα 721 εκατ. ευρώ ενώ το α’ τρίμηνο του 2021, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο κέρδους και ταυτόχρονα το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This