Αυτά είναι τα αποτελεσματικά εμβόλια απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα»

Ποια εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα»

Must Read

Υπάρχουν εμβόλια που είναι αποτελεσματικά απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα»; Αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι ειδικοί. Ένα ερώτημα που ταλανίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη μιας και η ταχύτατη εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού είναι ραγδαία.

Η ινδική μετάλλαξη – αρχική ονομασία του «Δέλτα» – έχει εντοπιστεί σε 80 χώρες ενώ στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ήδη 29 περιστατικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο ιός διαφεύγει σε ένα ποσοστό από την ανοσία των εμβολίων, αν και κάποια από αυτά εμφανίζονται πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με ειδικούς από τη Βρετανία, η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική (Άλφα). Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις αν και θεωρούνται πιο ασφαλή τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, με την προϋπόθεση να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις των εμβολίων. Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33%.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca θεωρούνται τα πλέον αποτελεσματικά απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα». Κατά τη διάρκεια της μελέτης εξετάστηκε η ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Στην έρευνα πήραν μέρος 14.000 άνθρωποι όπου διαπιστώθηκε ότι δύο δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν σε ποσοστό 96% για το Pfizer/BioNTec και 92% για το AstraZeneca την αποφυγή νοσηλείας σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος «Δέλτα».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του στελέχους Δέλτα», σημειώνει η επιθεώρηση.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις.

Όσον αφορά στα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες για την αποτελεσματικότητα τους.

Γρήγορη διασπορά και την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα ποσοστά διασποράς είναι χαμηλά, ωστόσο όπως απέδειξαν τα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανής του  αναμένται να αυξηθούν.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής του τμήματος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα «Δέλτα» να επικρατήσει έναντι του βρετανικού και «νιγηριανού» ιού.

«Αυτά σύμφωνα με τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αποτελεσματικότητα της μίας δόσης και καμίας δόσης στα μεταλλαγμένα, δεν είναι και αισιόδοξη η κάλυψη η εμβολιαστική. Χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή του πληθυσμού», σχολίασε ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος.

Και κατέληξε λέγοντας: «Σύμφωνα με τις μελέτες, η προστασία που παρέχει η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη για το στέλεχος Δέλτα είναι πάρα πολύ υψηλή για να προστατεύσει από σοβαρή νόσηση, δηλαδή για να μην πάει ο άνθρωπος που θα κολλήσει στο νοσοκομείο. Μπορεί να μολυνθεί και να μείνει σπίτι του. Άλλωστε και στη γρίπη μην ξεχνάμε στο εμβολιασμό δεν έχουμε και τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Καλομάθαμε το 95% και μας κακοφαίνεται το 70 και 80%, που είναι επίσης πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This