Με έωλα επιχειρήματα και σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση επιχείρησε την Παρασκευή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την έντονη κριτική που ασκείται για το νέο επικουρικό σύστημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι δεν τζογάρονται οι εισφορές. «Τζόγος θα υπήρχε αν κινδύνευαν οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων. Αλλά στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική πρόβλεψη που λέει ότι ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, το κράτος εγγυάται ότι ο ασφαλισμένος θα πάρει τα χρήματα που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Πού είναι λοιπόν ο τζόγος;», διερωτήθηκε. «Υπάρχει», κατέληξε, «διπλή εγγύηση τόσο για τους σημερινούς όσο και για τους νέους συνταξιούχους».
Αυτό που εντέχνως αποσιωπά ο υπουργός Εργασίας είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, εν προκειμένω θα καλύψει την τεράστια τρύπα που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές και να αναπληρωθούν οι εισφορές: οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, όπως έκανε και με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αντί να απευθύνεται στην κοινωνία και στους ασφαλισμένους (ή έστω στους ψηφοφόρους του κόμματός του) ώστε να πείσει για την ορθότητα των σαρωτικών αλλαγών, επιλέγει και πάλι να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εργασίας απαίτησε χθες «εξηγήσεις από αυτήν την απίστευτη αντιπολίτευση. Κάνουν κριτική ακόμη και σε πράγματα που είναι ολοφάνερα σωστά», ενώ υποστήριξε: «Το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι τα δόγματα και οι αραχνιασμένες απόψεις τους».
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους οι οποίοι θα έχουν στο τέλος του εργασιακού βίου τους εισφορές και με τα δύο συστήματα, από το υπουργείο Εργασίας διευκρινίστηκε ότι οι νέοι ως 35 ετών που εργάζονται ήδη και είναι ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και θα αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα λάβουν κατά τη συνταξιοδότησή τους δύο επικουρικές συντάξεις, δηλαδή σύνταξη και από τα δύο Ταμεία, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης, τις εισφορές και τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε Ταμείο.
Ανάπτυξη με τα λεφτά των ασφαλισμένων
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπόσχεται πάντως ανάπτυξη με τα λεφτά των ασφαλισμένων. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Πάνος Τσακλόγλου παραδέχτηκε ότι το κόστος μετάβασης ανέρχεται σε 56 δισεκατομμύρια ευρώ, βαφτίζοντας το τερατώδες ποσό ως ακαθάριστο. Κατά τον υπουργό, ένα σημαντικό κομμάτι από τις εισφορές που θα μπαίνουν πια σε ατομικούς κουμπαράδες πρόκειται να επενδυθεί στην εγχώρια οικονομία και με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν η παραγωγικότητα, οι θέσεις εργασίας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και αυτό συνεπάγεται περισσότερες εισπράξεις από έμμεσους και άμεσους φόρους και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με τη λογική αυτή, όταν αφαιρεθούν αυτά τα υποθετικά οφέλη, απομένει ένα μικρό, κατά τα κυβερνητικά στελέχη, ακαθάριστο κόστος, που όμως μόνο κατά την πρώτη δεκαετία ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακλόγλου παραδέχθηκε στην ίδια συνέντευξη ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αγορών. Να καταρρεύσει, δηλαδή, σαν χάρτινος πύργος το οικοδόμημα «επένδυσης» των κόπων των ασφαλισμένων.