Αέρα… αλλαγών φέρνει στην εκκλησιαστική εκπαίδευση και στον διορισμό των κληρικών το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι νέες διατάξεις θα φέρουν τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Το πρώτο βήμα έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, με την υπουργό να προβαίνει σε συγχώνευση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που λειτουργούν σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Βάσει όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα λειτουργούν μόνο σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ μειώνονται και τα προγράμματα ιερατικών σπουδών από τέσσερα σε δύο.
Ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το σημείο του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση που αφορά την εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για τη μισθοδοσία των κληρικών. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο δημιουργείται ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα έχουν διετές πρόγραμμα (ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση), κάτι που δεν υπήρχε ως σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει «φρένο» στο φαινόμενο μισθοδοσίας αποφοίτων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ) είτε πτυχίου ΑΕΙ.