«Αυξήστε τα κίνητρα και τις αμοιβές, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στις κενές θέσεις που ζητάτε», είπε στους εργοδότες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέλευση του ΣΕΒ, όπως ο ίδιος έκανε γνωστό χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.
Προέβη σε αυτή τη σύσταση όταν του είπαν πως, ενώ υπάρχει ανεργία, οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίνονται (θυμίζουμε ότι κάτι ανάλογο -«πληρώστε τους περισσότερα»- είπε και ο Τζο Μπάιντεν στους εργοδότες των ΗΠΑ, πριν από μερικές εβδομάδες…).
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και την αισιοδοξία του αυτή τη στηρίζει, όπως είπε, σε τέσσερις λόγους:
- Στις αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ και είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά των ΗΠΑ. Οπως είπε, μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά, ενώ παράλληλα τα έσοδα του τουρισμού θα είναι φέτος σαφώς μεγαλύτερα των περσινών.
- Στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», γιατί προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δισ. μέσα στο 2021, αλλά και γιατί οι πόροι του θα εισφέρουν στο ΑΕΠ ακόμη 7 μονάδες σε βάθος επταετίας.
- Το κράτος ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία μας, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022.
- Στο γεγονός ότι ξεκινούν και οι ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία και καθιστούν την Ελλάδα ήδη προορισμό για επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού, στον ΕΝΦΙΑ, στο εισόδημα, στον ΦΠΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης, καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, το κράτος δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, τα σύνορά μας προστατεύονται ως ευρωπαϊκά, οι ροές μεταναστών μηδενίστηκαν, ενισχύθηκαν η Άμυνα και οι συμμαχίες μας, και ήδη διαθέτουμε ένα δυναμικό σχέδιο ανάκαμψης.