Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα –στο πλαίσιο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση– διοργάνωσαν η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Σύλλογος των Αθηναίων, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στην έδρα του Συλλόγου. Στο roof garden, στην σκιά του Ιερού Βράχου και τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες, μέλη και φίλοι των 2 σωματείων παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις διακεκριμένων ομιλητών.
Στους χαιρετισμούς τους ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, και η Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κα Λυδία Καρρά τόνισαν τη συνέχεια της ιστορικής εξέλιξης της Πλάκας, η οποία από την τετραετή περίοδο της ένοπλης ειρήνης (1822-1826), μέχρι σήμερα παραμένει ένα ζωντανό σύνολο κάτω από τον Ιερό Βράχο, εφόσον δεν νοείται η Ακρόπολη χωρίς την Πλάκα και η Πλάκα χωρίς την Ακρόπολη.
Η Ημερίδα άρχισε στο roof garden του κτιρίου του Συλλόγου Αθηναίων με ένα μικρό απόσπασμα της σκηνικής μουσικής του Λούντβιγκ Βαν Μπετόβεν στο έργο του βιεννέζου δημοφιλούς κωμοδιογράφου Έρνστ Φον Κοτσεμούε «Τα ερείπια των Αθηνών». Ο Ζεύς το 1812 δίνει χάρη στην Αθηνά, καταδικασμένη σε αιώνιο ύπνο, η οποία ξυπνά και απογοητεύεται από τη θλιβερή εικόνα της αγαπημένης της πόλης, που στενάζει κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Στην πράξη, 9 χρόνια αργότερα από το 1812, η Αθήνα αποτινάζει τον τουρκικό ζυγό και ξεκινά η περίοδος ελεύθερης εξέλιξης. Οι εισηγητές της Ημερίδας παρουσίασαν τα γεγονότα της περιόδου ελευθερίας.
Ο Σωτήριος Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε σε περιόδους ελευθερίας κατά την Επανάσταση του 1821 με ιδιαίτερη έμφαση στο παράδειγμα της Αθήνας, δηλαδή την Πλάκα. Ο Ελευθέριος Σκιαδάς, Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Αθηναίων (έτος ίδρυσης 1895), παρουσίασε συνοπτικά τα εντυπωσιακά οργανωτικά και πολιτιστικά επιτεύγματα της Ελεύθερης Αθήνας 1822-1826, ως προαγγελία της επακόλουθης συγκρότηση ενός σύγχρονου νεωτερικού κράτους Δικαίου, με καθορισμό της Αθήνας ως πρωτεύουσας και ίδρυση του Δήμου Αθηναίων.
Ο Μανόλης Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και Ακαδημαϊκός, περιέγραψε την χωρική κατάσταση της Αθήνας μέχρι την ίδρυσή της ως πρωτεύουσας και τη ριζική αναμόρφωσή της.
Η Ημερίδα έκλεισε με τη μουσικό Σύλβια Κουτρούλη, η οποία παρουσίασε και τραγούδησε αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη με συνοδεία του ήχου του περίφημου Ταμπουρά του.