Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας προ των πυλών, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κυριολεκτικά τρέχει, για να εντοπίσει τους τρόπους εκείνους με τους οποίους τα υπάρχοντα όπλα, δηλαδή τα εμβόλια, ενδεχομένως θα μπορούσαν να φρενάρουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν κατά πόσον είναι πραγματικά αναγκαία μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον Covid-19 στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά θα χρειαστεί να δουν περισσότερα δεδομένα ώστε να γνωρίζουν αν αυτές οι πρόσθετες δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, ανέφερε χαρακτηριστικά υγειονομικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη δόση στα εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτό το σχήμα ανοσοποίησης, συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά παρενεργειών. Γεγονός που κάνει τους πάντες διστακτικούς, τουλάχιστον στη φάση αυτή, καθώς κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι ακόμη μια δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να συνοδεύεται από ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.
«Ενδιαφερόμαστε πολύ να μάθουμε αν μια τρίτη δόση μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ιδίως των πιο σοβαρών, αν και σπάνιων παρενεργειών» δήλωσε για το θέμα ο Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θα χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων, αλλά θεωρεί ότι ίσως αυτό είναι αναγκαίο για τους ηλικιωμένους και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρή μόλυνση, πρόσθεσε.
Οι εταιρίες Pfizer/BioNTech σχεδιάζουν να ζητήσουν έγκριση εντός των επόμενων εβδομάδων από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές για την ενισχυτική δόση του εμβολίου τους για τον Covid-19, επικαλούμενες στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό αλλά και την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.
Ο Μπάτλερ τόνισε πάντως ότι δεν έχει δει κάποια εξασθένηση της ανοσίας στους κατοίκους των ΗΠΑ που έκαναν το εμβόλιο τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021.