Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τις σοβαρές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες.
Τουλάχιστον 93 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γερμανία, ενώ υπήρξαν και 14 θάνατοι στο Βέλγιο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ο αριθμός δυστυχώς αναμένεται να ανέβει κι άλλο.
Συνολικά 1.300 κάτοικοι παραμένουν αγνοούμενοι στην επαρχία Αρβάιλερ στην πολιτεία Ρηνανίας-Παλατινάτου, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση.
Στο χωριό Σουλτ και αλλού, τα σπίτια παρασύρθηκαν από τα ποτάμια που υπερχείλισαν μετά από ημέρες ακραίων βροχοπτώσεων, τις χειρότερες εδώ και ένα αιώνα.
https://youtu.be/UmiJOw9hz7I
Ανθρωπιστική καταστροφή
«Η Γερμανία βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC την Παρασκευή το πρωί, ο Στέφαν Μάιερ είπε: «Μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί ανθρωπιστική καταστροφή και συμφορά. Είναι πραγματικά φρικτό. Τα μικρά ρεύματα εξελίχθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε δυνατά ρεύματα και ποτάμια, έτσι … οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να προετοιμαστούν για αυτό. Αν βρισκόταν στο κελάρι ή στο ισόγειο, επηρεάστηκαν ξαφνικά, αμέσως και δεν μπορούσαν να διαφύγουν».
These photos from @BezRegKoeln show the devastation caused by the torrential rain and #floods in #Germany, which reportedly killed dozens of people
Our thoughts are with everyone affected
Fotos: Rhein-Erft municipality pic.twitter.com/MVLonIGVnb— World Meteorological Organization (@WMO) July 16, 2021
Σημαντικές διακοπές ηλεκτροδότησης
Τουλάχιστον 165.000 άνθρωποι σήμερα δεν έχουν ρεύμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, ανέφεραν οι αρχές στο CNN.
«[Σε] ορισμένα σημεία οι τηλεφωνικές γραμμές παραμένουν εκτός λειτουργίας και η λήψη είναι δύσκολη. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα έρθουν σε επαφή με έναν συγγενή, έναν συνάδελφο ή έναν φίλο για να τους ενημερώσουν ότι είναι καλά», δήλωσε ο Ούλριχ Σόπαρτ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πόλη Κόμπλεντς, προσθέτοντας ότι «γενικά ανησυχούμε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων εξακολουθεί να αγνοείται».
Η περιοχή Eifel, η περιοχή Rhine-Sieg στην αριστερή όχθη του Ρήνου, η περιοχή Rhine-Bergisch και τμήματα της περιοχής Bergisches Land επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Ο γερμανικός στρατός στις πληγείσες περιοχές
Ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) θα επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής του στις προσπάθειες αντιμετώπισης των πλημμυρών, δήλωσε η υπουργός Άμυνας.
Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ είπε σήμερα: «Έχω ήδη διατάξει να τεθούν σε αναστολή όλες οι άλλες εργασίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τις αποστολές στο εξωτερικό. Η Bundeswehr παρέχει ήδη ενεργή βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και εργασίες καθαρισμού με τις γρήγορα διαθέσιμες επιτόπιες δυνάμεις του».
https://youtu.be/WBuqQuTfYPo
Απόγνωση και στο Βέλγιο
Οι βελγικές αρχές δεν διέθεταν βασικό εξοπλισμό για πλημμύρες αυτής της κλίμακας, δήλωσε ο Παρατηρητής της περιφέρειας Βαλλονίας του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, μετά το ρεκόρ βροχοπτώσεων που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών.
Τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με τον Ερίκ Μπεϊρίν, εκπρόσωπο του αντιπροέδρου της περιοχής της Βαλλονίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πλημμύρες στη Δυτική Ευρώπη σε 107.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα της καταστροφής, ούτε ο στρατός ούτε οι δυνάμεις πολιτικής άμυνας είχαν υλικό», δήλωσε ο Ντι Ρούπο στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTBF. Τόνισε ότι ο στρατός χρειάζεται μικρά σκάφη νερού «δύο ή τρεις φορές πιο ισχυρά».
«Ότι δεν καταφέραμε να προσεγγίσουμε απομονωμένους ανθρώπους – χθες το βράδυ το λέω ξανά, υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν μπορούσαμε να φτάσουμε φυσικά – αυτό είναι ένα μάθημα από το οποίο πρέπει να μάθουμε», είπε.
Μόνο λίγα χιλιοστά βροχής αναμένονται την σήμερα σε τμήματα του νότιου Βελγίου και στην περιοχή παρατηρείται συνολική μείωση της έντασης των βροχοπτώσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Φλάνδρας.
«Είναι επείγον να δράσουμε»
«Οι πλημμύρες στην Ευρώπη είναι ένα σαφές σημάδι ότι απαιτείται δράση κατά της αλλαγής του κλίματος», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είναι η ένταση και η διάρκεια των γεγονότων που μας λέει η επιστήμη ότι αυτό είναι μια σαφής ένδειξη της κλιματικής αλλαγής και ότι αυτό είναι κάτι που πραγματικά, δείχνει ότι είναι επείγον να δράσουμε», πρόσθεσε.