Την εφιαλτική εκτίμηση, βάσει της οποίας τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε 7.000 κρούσματα ημερησίως εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για σημαντική άνοδο της πανδημίας για όλα τα στελέχη που εμπλέκονται στη χώρα, για την «Α» τη βρετανική μετάλλαξη, για την Β1318 την πρώην νιγηριανή, για την «Δ» και για την πρώην νοτιοαφρικανική. Όπως είπε, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης «Δ» είναι η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητά της. Υπολογίζεται γύρω στο 60 με 70% πιο γρήγορη από την αντίστοιχη μεταδοτικότητα της «Α» για παράδειγμα.
«Η πρόβλεψη για 3.600 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο βασιζόταν στον σχετικά χαμηλό αριθμό τεστ που γίνονταν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Γίνονταν γύρω στα 40.000 τεστ. Αυτή τη στιγμή γίνονται γύρω στις 75-80.000 τεστ κατά μέσο όρο τις ημέρες της εβδομάδας. Τα 3.600 αν τα πολλαπλασιάσετε επί δύο γίνονται εύκολα 7.200. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάσουμε κοντά στις 7.000 τον δεκαπενταύγουστο σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο με την πιθανότητα να φτάσουμε σε συγκεκριμένες μέρες και λίγο παραπάνω» σημείωσε. Μάλιστα, εκτίμησε ότι σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν, γιατί θεωρεί ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε επίπεδο συνολικής ανοσίας που θα σταματήσει τη μεγάλη διασπορά.
«Το δίλημμα για εμάς είναι: εμβολιαζόμαστε και δημιουργούμε την ανοσία τεχνητά, χωρίς πολλά προβλήματα ή την αφήνουμε να δημιουργηθεί φυσικά, δυστυχώς με πολλά προβλήματα και όχι λίγα όπως νομίζουμε» διερωτήθηκε τέλος ο καθηγητής.