Εντονη ήταν αντίδραση της γνωστής Ελληνοκύπριας τραγουδίστριας Αλέξιας Βασιλείου για το σχέδιο μερικού ανοίγματος της Αμμοχώστου, που ανακοίνωσε ο «σουλτάνος» 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά το modus operandi της Τουρκίας, γι’ αυτό και πίσω από τις δηλώσεις Ερντογάν – Τατάρ βρίσκονται άλλες σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει έτσι απλά χωρίς κανένα αντάλλαγμα, είτε τώρα είτε μελλοντικά, καμία περιουσία. Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη. Θύμωσα πραγματικά όταν άκουσα όλα αυτά» ανέφερε κατηγορηματικά.
Η καλλιτέχνιδα επισήμανε πως δεν είναι μόνο η Αμμόχωστος κατεχόμενη και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κυπριακές παρατάξεις να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό. «Αυτό που απαιτώ εδώ και τώρα, είναι ενότητα μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, ενότητα όλων των κυπριακών παρατάξεων για ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο. Μιλάμε πάντα μόνο για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια. Τι απέγιναν η Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο, ο Αγιος Αμβρόσιος; Τέλος, από εδω και στο εξής θα πρέπει να μιλάμε για όλα αυτά τα μέρη, τα οποία είναι δικά μας. Ολοι μαζί ας ενωθούμε πραγματικά για όλη την κατεχόμενη Κύπρο, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους μας, στα παιδιά μας», όπως είπε στο protothema.gr .
Ο μαύρος Ιούλιος
Η γνωστή τραγουδίστρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο και στο παρελθόν έχει μοιραστεί τις μνήμες της από το καλοκαίρι του 1974, όταν η ίδια και πολλοί άλλοι Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες και την πατρίδα τους. «Θυμάμαι και τις δυο φορές που φύγαμε από την Αμμόχωστο και είχαμε τα κλειδιά μας μαζί. Δεν πήραμε τα ρούχα μας, μόνο ελάχιστα πράγματα, γιατί ήμασταν σίγουροι πως θα επιστρέφαμε. Πάντα τις ημέρες της άλωσης της Αμμοχώστου, όπου κι αν βρίσκομαι στον κόσμο, είναι πολύ οδυνηρές για μένα και είναι σαν να ζω ένα μετατραυματικό σοκ» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Εκτός από το σπίτι της, πλήγμα ήταν και η μετανάστευση των συγγενών της, τους οποίους έχει να δει πάνω από 40 χρόνια, όπως είχε παραδεχθεί.