Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Αξιολόγηση και… κυρώσεις στους δικαστές που καθυστερούν υποθέσεις

Έστειλε επιστολή προς τους Προέδρους Εφετών οι οποίοι καλούνται να κατονομάσουν τους… αργούς δικαστές

Must Read

Τους δικαστικούς λειτουργούς που καθυστερούν να εκδώσουν δικαστικές αποφάσεις, επιχειρεί να αξιολογήσει εν μέσω του καλοκαιριού η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου προκειμένου να τους επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Μετά και την ανταλλαγή επιστολών για τις καθυστερήσεις με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αλλά και την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνουν τα προβλήματα καθυστερήσεων στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα, η κυρία Γεωργίου έστειλε χθες, Τρίτη, επιστολή προς τους Προέδρους Εφετών όλης της χώρας με την οποία τους καλεί να της κατονομάσουν τους δικαστικούς λειτουργούς του πρώτου και δεύτερου βαθμού που καθυστερούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που έχουν αναλάβει.

Στην επιστολή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει σχετικά: «Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, γεγονός που επιβάλλεται όχι μόνον για τους λόγους που αναφέρω στο μήνυμα, αλλά όπως διαπίστωσα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, χάριν του κύρους της χώρας μας ως προς τον σημαντικό αυτό τομέα έναντι των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σας ζητώ, θεωρώντας δεδομένη την κατανόηση σας, το ταχύτερο δυνατόν, με σχετικό έγγραφο σας, να μου γνωστοποιήσετε: Τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, που υπηρετούν στην περιφέρειά σας, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά».

Στην ίδια επιστολή η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει και τα ανώτατα επιτρεπόμενα χρονικά όρια των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ανέρχονται από 4 έως 8 μήνες ανάλογα με την φύση του δικαστηρίου.

Αναφέρει σχετικά: «Συγκεκριμένα, καθόσον αφορά αποφάσεις επί υποθέσεων τακτικής διαδικασίας πέραν των οκτώ μηνών, επί υποθέσεων λοιπών διαδικασιών πέραν των έξι μηνών, επί ασφαλιστικών μέτρων πέραν των τεσσάρων μηνών και σύνταξη σκεπτικών πέραν των τεσσάρων μηνών».

Απευθυνόμενη στους δικαστικούς λειτουργούς ως προς την… αξιολόγηση τους, επισημαίνει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, που ενδεχομένως σας αφορούν οι ως άνω πληροφορίες, που ζητώ από τον προϊστάμενο σας. Κατ’ αρχήν προσδιόρισα τα ως άνω χρονικά διαστήματα με βάση το γεγονός, πως λόγω της πανδημίας, τα τελευταία δύο δικαστικά έτη τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια υπολειτουργούσαν με άμεση συνέπεια τον μειωμένο αριθμό το μεν χρέωσης πολιτικών υποθέσεων το δε εκδίκασης των ποινικών.

Ακόμη σας διαβεβαιώνω πως η περίπτωση του καθενός και της κάθε μιας από εσάς θ’ αξιολογηθεί για την ανάγκη ή μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών από τον αρμόδιο, ανάλογα με το βαθμό σας, προβλεπόμενο από τις ως άνω διατάξεις δικαστικό λειτουργό, αφού ληφθούν υπόψη: 1) Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας ως δικαστικών λειτουργών. 2) Οι ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη της κάθε υπόθεσης, που αφορά η καθυστέρηση. 3) Οι τυχόν επιπλέον του δικαιοδοτικού σας έργου, υπηρεσιακές υποχρεώσεις σας και 4) η πορεία σας ως δικαστικοί λειτουργοί της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, από τον διορισμό σας μέχρι σήμερα.

Σκοπός της αποστολής του εγγράφου αυτού στα μέσα του ελληνικού καλοκαιριού είναι και η παρότρυνση για αξιοποίηση εκ μέρους σας του χρονικού διαστήματος που απομένει μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους».

Απευθυνόμενη στους δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με την συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων, επισημαίνει: «Γνωρίζω πως στα περισσότερα Δικαστήρια υπηρετεί αριθμός συναδέλφων σας μικρότερος απ’ αυτόν που απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων σας με τις αρμόζουσες συνθήκες παροχής της εργασίας σας. Γι’ αυτό λυπάμαι ειλικρινά που σας επιφορτίζω-επιβαρύνω με την έρευνα και στη συνέχεια κατάρτιση των αιτούμενων με την παρούσα επιστολή μου εγγράφων. Επιθυμώ την κατανόησή σας.

Ακόμη, προκειμένου να συμβάλω τουλάχιστον στη μείωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων σας, θα συναντηθώ το ταχύτερο δυνατόν με τους συναδέλφους σας που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας, ώστε να ενημερωθώ για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, για την κάθε δικαστική υπηρεσία ξεχωριστά».

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του προς την πρόεδρο του Αρείου Παγου, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός είχε καταγγείλει πως «το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια, καθώς ήδη το 2015 εκκρεμούσαν περίπου 800.000 υποθέσεις, ενώ η χώρα από το 1997 μέχρι σήμερα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για περισσότερες από 360 υποθέσεις υπερβολικών καθυστερήσεων».

Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This