Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς κι εργατικά συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για το «νέο σχολείο», όπως λέει το Υπουργείο Παιδείας. «Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους» ήταν το σύνθημα των συγκεντρωμένων.
«Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα σχολείο αγνώριστο, σε ένα σχολείο για λίγους. Εμείς όμως θέλουμε ένα σχολείο που ανεξαρτήτως της οικονομικής μας δυνατότητας θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για μάθηση, ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποίηση των μαθητών» τόνισε στην ομιλία της στη συγκέντρωση η Μαρία Κουράκου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.
«Το νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχεια όσων ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και μία βαθιά αντιδραστική τομή στον ίδιο τον πυρήνα της εκπαίδευσης στο τι και πώς μαθαίνουν οι μαθητές, στο τι και πώς διδάσκεται», επισήμανε η Αθανασία Ρήγα εκ μέρους της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας.
«Το νομοσχέδιο-έκτρωμα αφορά κάθε εργαζόμενο, όλον τον λαό, γιατί στοχεύει στα παιδιά του, συνολικά στη νέα γενιά. Μετά τα εργασιακά δικαιώματα των γονιών, τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας», ανέφερε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους των συνδικάτων.
«Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και όλοι οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε ώστε όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να μην πληρώνει ο γονιός να μορφωθεί το παιδί του», τόνισε η Μαριάνθη Κρητικού εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης».
«Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουµε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», τόνισε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), μιλώντας στη συγκέντρωση.
«Θα μείνει στα χαρτιά», πρόσθεσε, «γιατί στρέφεται ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, γιατί η μόρφωση του κάθε μαθητή θα εξαρτάται ακόμα πιο πολύ από την τσέπη του κάθε γονιού, γιατί θέλει τους εκπαιδευτικούς πειθήνια όργανα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».
Τέλος, ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόνισε πως το νομοσχέδιο «θα καταργηθεί στην πράξη, μέσα από τους αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και εργαζομένων».
Στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΕΛΜΕ, Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και εργατικών συνδικάτων.
Στη συγκέντρωση μίλησαν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, κ.α. Στις ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και «αντιδραστικό» και επισήμαναν ότι «μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση».