Την επισήμανση ότι το κύμα της πανδημίας που βιώνει τώρα η χώρα αφορά αποκλειστικά σχεδόν στους ανεμβολίαστους έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα, εξαιρετικό μήνυμα τον εμβολιασμό των εφήβων και των παιδιών.
«Οι νέοι γενικώς συμπεριφέρονται καλυτέρα, πιο μοντέρνα και επιστημονικά, είναι εξοικειωμένοι με την γνώση, δεν είναι δογματικοί, δεν παρασύρονται από ιστορίες φαντασιώσεων και από παραπληροφορήσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο», σημείωσε ο καθηγητής.
Μάλιστα, παρέπεμψε τους διστακτικούς γονείς στους οικογενειακούς παιδιάτρους. «Οι γονείς να συζητήσουν με τους παιδίατρους των παιδιών τις φοβίες και τα όποια προβλήματα τους διακατέχουν» τόνισε.
Στα 3.500 τα ημεήσια κρούσματα
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα, ο κ. Τζανάκης, αφορμώμενος από τα προγνωστικά μοντέλα, προέβλεψε ότι θα έχουμε καθημερινά 3.500 νέες μολύνσεις.
«Επιμένουμε για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο. Είναι ένα κύμα που αφορά αποκλειστικά σχεδόν στους ανεμβολίαστους. Μόνο ένας στους 8 μολύνεται αυτήν την στιγμή και είναι εμβολιασμένος» εξήγησε.
Βέβαια, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, παρά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η νόσηση από κορωνοϊό είναι πιθανή για όσους, είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλη ηλικία, είτε είναι νεότεροι αλλά έχουν υποκείμενα νοσήματα ή λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους. «Αυτοί, είναι η εξαίρεση στον κανόνα», τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως «όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είναι στο 99% ανεμβολίαστοι».
Ανησυχία των ειδικών για τα νησιά
Την ίδια ώρα, η ανησυχία των ειδικών για τα νησιά, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, είναι έντονη.
Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και ορισμένα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο «κόκκινο», με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι η μεγάλη κινητικότητα, όχι μόνο των τουριστών, έχει βοηθήσει στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, και κατ’επέκταση στη διάδοση του ιού. «Μας ανησυχεί ο Αύγουστος. Συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν κινητικότητα λόγω, όχι των τουριστών αλλά του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και καθοδηγούν τη δυναμική του πανδημικού κύματος» επεσήμανε ο καθηγητής.
Ακόμη, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι η νεαρή ηλικία των νοσούντων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, κάνει την πίεση στο σύστημα υγείας «τελείως διαχειρίσιμη», κάτι που ελπίζει να συνεχιστεί.
Τρίτη δόση
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, σημείωσε ότι η χορήγησή της ή μη, βρίσκεται υπό συζήτηση.
«Δεν είναι μια εύκολη απάντηση γιατί δεν έχουμε δεδομένα ότι χρειάζεται η 3η δόση», τονίζει, λέγοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με μελέτη της Pfizer, όταν κάποιος λάβει και τρίτη δόση εμβολίου κινδυνεύει 11 φορές λιγότερο να νοσήσει. «Αυτό ίσως οδηγήσει στο να κάνουμε και 3η δόση», κατέληξε.