Μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου καταστρέφονται εδώ και μέρες από τις πυρκαγιές που κατακαίνε την περιοχή.
Σύμφωνα με το ΝΒC, oι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για μια τεράστια φυσική καταστροφή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη παρέμβαση. Το πρόβλημα στον Αμαζόνιο, όμως, δεν είναι καινούργιο, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο καταγράφηκαν σχεδόν 73.000 φωτιές στα δάση του.
Το 2018 είχαν σημειωθεί 39.759 φωτιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δορυφορικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE). Ο μέχρι στιγμής αριθμός των πυρκαγιών το 2019 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του Ινστιτούτου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη DW, ο ερευνητής Κάρλος Νόμπρε του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που εξειδικεύεται στις πυρκαγιές σε τροπικά δάση, οι μαζικές φωτιές στον Αμαζόνιο οφείλονται πρωτίστως σε ανθρωπογενείς παράγοντες.
Δεν πρόκειται για πυρκαγιές από φυσικά αίτια, αλλά σε μεγάλο βαθμό συμβαίνουν εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αγροτικής δραστηριότητας στα παρθένα δάση της Βραζιλίας.
«Δυστυχώς στη γεωργία σε εδάφη τροπικών δασών η φωτιά χρησιμοποιείται ακόμη ως γεωργική μέθοδος. Πολλές από αυτές τις φωτιές εξαπλώνονται γρήγορα και καίνε μεγάλες δασικές εκτάσεις. Στη Βραζιλία, αλλά και σε άλλες χώρες απ’ όπου περνά ο Αμαζόνιος, οι αγρότες συνηθίζουν να κόβουν τροπικά δέντρα και στη συνέχεια να αφήνουν το έδαφος για περίπου τρεις μήνες να ξεραθεί. Έπειτα βάζουν φωτιές, ώστε η γη να χρησιμοποιηθεί για αγροτικούς σκοπούς».
Καλλιτέχνες και αθλητές ευαισθητοποιήθηκαν για τις φωτιές στον Αμαζόνιο
Τις τελευταίες ημέρες τα hashtags στα κοινωνικά δίκτυα, που σχετίζονται με τις φωτιές στον Αμαζόνιο, όπως #prayforamazonia #savetheamazon, συγκεντρώνουν εκατομμύρια αναρτήσεις, εκφράζουν μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον της περιοχής αλλά και ολόκληρου του πλανήτη!
Ο διάσημος ακτιβιστής ηθοποιός, Λεονάρντο ντι Κάπριο, ανεβάζει συνεχώς στο ίνσταγκραμ φωτογραφίες από τη φωτιά και ενημερώνει τους φίλους του με αναρτήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης.
Το ίδιο και η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, που αναδημοσίευσε μία από τις αναρτήσεις του Ντι Κάπριο. Εξάλλου, ο Αμαζόνιος είναι στη γειτονιά της!
My beloved Brazil! Speak up and stop the deforestation of the Amazon which is 20 per cent of the air we breathe. The home of our people and our fauna should be protected. The Amazon is ours, is everyone’s! Shak https://t.co/y9W5a5YjbO
— Shakira (@shakira) August 23, 2019
Επίσης, η Μαντόνα ανέβασε στις σελίδες της φωτογραφίες από την καταστροφή, απευθύνοντας μήνυμα στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου: «Οι φωτιές μεγαλώνουν και η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται. Είναι μια καταστροφή για την Βραζιλία, στους ιθαγενείς που ζουν εκεί και στα φυτά και τα ζώα που συνθέτουν το πιο σημαντικό δάσος από άποψη βιοποικιλότητας. Πρόεδρε Μπολσονάρου, σας παρακαλώ, αλλάξτε την πολιτική σας και σώστε την χώρα σας και τον πλανήτη».
https://www.instagram.com/p/B1emtcjhSz4/?utm_source=ig_web_copy_link
«Είναι δική μας ευθύνη να σώσουμε τον πλανήτη» έγραψε στο Twitter ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής, Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ και ο πιλότος της Φόρμουλα, Λούις Χάμιλτον έκανε τη δική του παρέμβαση, γράφοντας: «Βλέπουμε τον κόσμο μας να υποφέρει».
The Amazon Rainforest produces more than 20% of the world’s oxygen and its been burning for the past 3 weeks. It’s our responsibility to help to save our planet. #prayforamazonia pic.twitter.com/83bNL5a37Q
— Cristiano Ronaldo (@Cristiano) August 22, 2019
Αρωγή της Βολιβίας στη Βραζιλία
Στο μεταξύ, η Βολιβία παρήγγειλε το μεγαλύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος του κόσμου, το Boeing 747 «Supertanker», για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το «Supertanker» μπορεί να μεταφέρει 115.000 λίτρα νερού και θα επιχειρεί στοχευμένα σε περιοχές που θα υποδεικνύουν προηγουμένως αεροσκάφη του στρατού.
Εξάλλου, το πύρινο μέτωπο που καίει το δάσος του Αμαζονίου πέρασε τα σύνορα της Βραζιλίας και η φωτιά μαίνεται.
Στη μάχη εναντίον της φωτιάς η Βολιβία παρήγγειλε τρία νέα ελικόπτερα, τα οποία θα συνεπικουρούν στο έργο των ήδη τριών που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί «γραφείο έκτακτης ανάγκης», ενώ θα αποσταλούν και 500 Βολιβιανοί στρατιώτες για να ενισχύσουν τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, σε υπηρεσία τίθενται περίπου 10 ελαφρά αεροσκάφη.
Η Βολιβία στέκεται αλληλέγγυα στην γειτονική της Βραζιλία.