Με αυστηρές προειδοποιήσεις και ένα σωρό εκβιασμούς προσπαθούν κυβέρνηση και επιστήμονες να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν ακόμα και πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Από τη μία, το τείχος ανοσίας και από την άλλη, οι επιπτώσεις που φέρνει στην υγεία των νοσούντων ο ιός, αποτελούν τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού.
Προειδοποίηση Καπραβέλου: «Το τείχος ανοσίας αρχίζει να εξασθενεί»
«Είμαστε ανήσυχοι αν το τέταρτο κύμα κυρίως από τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο ελεγχθεί απόλυτα έτσι ώστε να μην αφήσει μία εκατόμβη νεκρών. Αυτή είναι η ανησυχία αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας παρά την κινητικότητα Το ρήγμα στην ανοσία είναι πολύ μεγάλο εξαιτίας των ανεμβολίαστων, Και όπως ένα ρήγμα σε ένα πλοίο ανησυχεί και επηρεάζει όλο το πλήρωμα το ίδιο συμβαίνει και στην κοινωνία»», δήλωσε ο διευθυντής Β ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος είναι η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και η ανησυχία των γιατρών είναι ότι άλλαξε η πανδημία. «Πήρε πιο επιθετικά χαρακτηριστικά», επισήμανε ο ίδιος.
«Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%»
«Ποτέ η επιστήμη δεν είπε ότι το εμβόλιο προστατεύει 100%. Δίνει ισχυρότατη προστασία στο 90% και το 95%. Είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Στο τρίτο κύμα δεν φιλοξενήσαμε ούτε έναν εμβολιασμένο» είπε ο διευθυντής Β ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, και πρόσθεσε ότι «με το εμβόλιο έχουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Αυτό που πρέπει είναι να κλείσουμε αυτό το ρήγμα για να ελέγξουμε το 4 κύμα».
Αναφερόμενος στον πρώτο διπλά εμβολιασμένο ασθενή που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, είπε πως η κατάστασή του είναι υπό έλεγχο. «Είναι μια περίπτωση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν δεν είχαμε τους εμβολιασμούς θα μιλάγαμε για εκατόμβη νεκρών» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.