Aν κάποιος έχει την υπομονή να διαβάσει με επιμέλεια τα άρθρα 37-44 της Συνθήκης της Λωζάννης και να τα αντιπαραβάλει με τη νέα γενιά ανθρωπίνων μειονοτικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν νεότερες συνθήκες πλαίσιο, θα διαπιστώσει έκπληκτος το εξής: Η παλαιότερη συνθήκη είναι κατά πολύ προοδευτικότερη των νεοτέρων. Απαριθμεί ένα ένα τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε Θράκη και Κωνσταντινούπολη μέχρι εξαντλητικής λεπτομέρειας.
- Από τον Mανώλη Κοττάκη
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε καλή δουλειά! Η Λωζάννη είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για τους Τούρκους. Όσο είναι σε ισχύ, θυμίζει με το νι και με το σίγμα ποια δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Πόλης καταπάτησαν αλλά και ποια δικαιώματα απολαύει μέχρι σήμερα η ευρωπαϊ-κή μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η μειονότητα που έχει στην τσέπη της ευρώ και ευρωπαϊκό διαβατήριο, όχι λίρα και βίζα. Με τα χρόνια οι Τούρκοι, οι πρώτοι παραβάτες της Λωζάννης και της διεθνούς νομιμότητας -650 αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου εις βάρος τους μένουν ανεκτέλεστες-, πήραν αέρα.
Και αντί να κοιτούν την καμπούρα τους, έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα από την Ελλάδα για την… παραβίαση της Λωζάννης. Στις δεκαετίες που προηγήθηκαν μόνο μία φορά υπουργός Εξωτερικών τούς έτριξε τα δόντια: το 1990 ο Αντώνης Σαμαράς.
Οταν ζήτησε από τον ΟΗΕ να συντάξει πόρισμα που να εξετάζει πόσο εφαρμόστηκε η αμοιβαιότητα από τις δύο πλευρές. Ιδέα που υπονομεύτηκε δυστυχώς από άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και εγκαταλείφθηκε.
Από προχθές η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος ξαναβρήκε τη φωνή της. Το ΥΠΕΞ έθεσε πάλι με ανακοίνωσή του ζήτημα αμοιβαιότητας με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για εκπαιδευτικά θέματα της μειονότητας. «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάκτυλο!» φέρεται ειπών σε συνεργάτες του ο Νίκος Δένδιας όταν τη διάβασε. Πράγματι!
Όταν στη Θράκη ζουν 120.000 μουσουλμάνοι και λειτουργούν 100 μειονοτικά δημοτικά – νηπιαγωγεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ζουν 3.000 και λειτουργούν τρία δημοτικά – νηπιαγωγεία, τολμούν και μιλούν οι γείτονες;
Ή όταν έχουν κάνει «ταπετσαρία» τις εις βάρος τους αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν και αξίωση εφαρμογής τους από την Ελλάδα; Δεν κοιτούν καλύτερα τα χάλια τους πρώτα και ύστερα ας κάνουν μαθήματα διεθνούς δικαίου σε εμάς!
Τούτων δοθέντων, μπράβο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον υπουργό Νίκο Δένδια που τους θυμίζει τι υπέγραψαν και τι εφαρμόζουν με επίσημη ανακοίνωση. Επιτέλους! Για να θυμηθούμε τη διάσημη φράση του Μένιου Κουτσόγιωργα «δεν δικαιούνται διά να ομιλούν». Όσο και αν θέλουν να το αποφύγουν, η Λωζάννη θα τους κυνηγά για πάντα. Τα κρίματά τους… βαριά! Οι θύτες ας μην παριστάνουν τα θύματα.