Η υποτονική στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο των πυρκαγιών, οι οποίες καταστρέφουν την ανοχύρωτη χώρα υπό το απαθές βλέμμα του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τελεί ακόμα υπό το καθεστώς ηθικής και πολιτικής ομηρίας εξαιτίας της απαράδεκτης σκηνοθεσίας που ακολούθησε η κυβέρνησή του στην τραγωδία στο Μάτι.
- Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η εμφάνισή του στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη ξένισε αρκετούς και εντός του κόμματός του, που συμφώνησαν με το επιχείρημα ότι το κόμμα δεν πρέπει να κερδοσκοπεί πάνω στα αποκαΐδια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ανάγκη να είναι τόσο συναινετικό, όταν η οργή του λαού από τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες ξεχειλίζει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της δυσφορίας ότι αρκετά στελέχη, από τα οποία η «κυριακάτικη δημοκρατία» ζήτησε πολιτικές αξιολογήσεις, δήλωσαν ότι… δεν παρακολούθησαν τη συνέντευξη!
Η στάση του προέδρου του κόμματος, όπως σημειώνουν στο περιστύλιο της έρημης Βουλής, προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα. Δύναται ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ρίξει «λευκή πετσέτα», ομολόγησε πελιδνός ότι το διαβόητο… «επιτελικό κράτος» δεν μπορεί να προστατέψει ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον και τα σπίτια των ανθρώπων, οι οποίοι ειδικά στη βόρεια Εύβοια θα ζουν τώρα (αν επιμείνουν να ζουν στα μέρη αυτά…) σαν ζωντανοί νεκροί;
Μέρος του προβλήματος
Αντικειμενικά, ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος της αθεράπευτης κρατικής ανεπάρκειας, χωρίς μάλιστα αυτή τη φορά να ευθύνεται. Και είναι ενδεικτικό ότι, σε κάποια στιγμή της περιοδείας του στα καμένα της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, τα άκουσε για τα καλά και τα χρειάστηκε, όταν βγήκε μπροστά μια κάτοικος και τον ρώτησε αγανακτισμένη «τι ήρθατε να κάνετε εδώ; Μπορούσατε να παρακολουθείτε την καταστροφή, όπως όλοι, από το σπίτι σας»!
Αναδασώσεις Α.Ε.
Είναι φυσικό ότι αυτές τις στιγμές στην Κουμουνδούρου κανείς δεν θέλει να ρίξει -κυριολεκτικά στην περίπτωση αυτή- λάδι στη φωτιά. Κι αυτό γιατί εδώ και δύο εβδομάδες στο προσκήνιο βρίσκονται όχι μόνο η ανικανότητα, αλλά και η ιδιοτέλεια της «Μαξίμου Α.Ε.», όπως έχει πολιτογραφηθεί στην πολιτική αγορά, για την επόμενη ημέρα, με ιδιώτες χορηγούς για μεγαλεπήβολα σχέδια αναδασώσεων τα οποία θα τεθούν -και αυτά- υπό την εποπτεία του. Την ίδια ώρα, όμως, δεν λείπουν φωνές (συνομίλησε με κάποιες από αυτές η εφημερίδα), οι οποίες επισημαίνουν με απογοήτευση ότι «ακόμα και η Φώφη ζήτησε επιτακτικά παραιτήσεις» για να ικανοποιηθεί κάπως το συλλογικό αίσθημα δικαίου σε τούτη την εθνική καταστροφή.
Ολοι σε διακοπές
Το επόμενο εσωκομματικό ραντεβού έχει δοθεί για το μικρό διάστημα πριν από τη ΔΕΘ. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα στελέχη είναι σε διακοπές, με εξαίρεση ορισμένους, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, όπως και στο Μάτι (κάτι που αναγνώρισαν εκεί οι κάτοικοι), είναι και σήμερα παρών και σημειώνει μάλιστα ότι τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν επιμελώς να επισκεφτούν την Εύβοια…
Στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν ότι έρχεται ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο ραγδαίας κυβερνητικής φθοράς. Οι νουνεχείς, ωστόσο, εύχονται στα θύματα της λαϊκής οργής να μην περιλαμβάνεται και το κόμμα τους, το οποίο, όπως και την κυβέρνηση, τα αγνοεί επιδεικτικά αυτό το ελπιδοφόρο κίνημα αλληλεγγύης που υψώνεται πάνω από την καμένη χώρα…
Ο Τσίπρας έχει ζητήσει να παραιτηθεί το μισό υπουργικό για ήσσονος σημασίας θέματα
Στη συνέντευξη της περασμένης Τρίτης, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, «ο Τσίπρας κινήθηκε θεσμικά, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, χωρίς να παραλείψει την κριτική στον Μητσοτάκη». Στην πραγματικότητα, είναι αμφίβολο αν πέτυχε κάτι από τα δύο, αφού ούτε μια διαφορετική πολιτική πρότεινε ούτε ο πρωθυπουργός ένιωσε κάποια ιδιαίτερη πίεση από την… επίθεση συναίνεσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Απόδειξη, ότι τις επόμενες ημέρες, με συνεχείς αναφορές, ο αεικίνητος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος προσπάθησε να βάλει στο κάδρο τις προσωπικές πολιτικές ευθύνες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να αποδεχθεί το γενικόλογο πλαίσιο προτάσεων που κατέθεσε ο αντίπαλός του…).
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη, ζητώντας παραιτήσεις» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο έχει ζητήσει μέχρι σήμερα, για μικρότερης σημασίας λόγους, να παραιτηθεί σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο. «Είναι ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από το γεγονός ότι, την ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα, ο υπουργός λέει ότι ο μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε φέροντας σε άκρως… δυσχερή θέση το Μαξίμου:
«Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός, που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων, θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτο τον ίδιο του τον εαυτό». Ο ίδιος, χωρίς να ζητήσει εκλογές, τόνισε ότι «η έγνοια του» είναι «να συμβάλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», την οποία οργή ωστόσο σημείωσε αντιφάσκοντας ότι δεν θέλει να μετατρέψει σε πολιτικό εργαλείο…
«Οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν στην ώρα τους» είπε, επιβεβαιώνοντας ότι τον στοιχειώνει ακόμα το Μάτι, οι υπεύθυνοι του οποίου πάντως, όπως παρατήρησε αιχμηρά, ανταμείφθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώθηκε επίσης ότι, αν και πρόφερε με δυσκολία τη λέξη «ανεμογεννήτριες», κάτι που είναι σήμερα «κόκκινο πανί» στα καμένα της Εύβοιας, έκανε άτολμα λόγο για «αναστολή των όποιων επενδύσεων μέχρι να ενταχθούν στον χωροταξικό σχεδιασμό».
Τι σημαίνουν αυτά; Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του επιστημονικού κόσμου, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν στην ίδια πλευρά του γηπέδου», την ώρα που στο ρεπερτόριο του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύουν οι αναφορές σε αόριστες έννοιες και ευφημισμούς της εποχής, που ήδη καταλαβαίνουμε όλοι καλά στην πράξη τι σημαίνουν, όπως «πράσινη ανάπτυξη», «συμπεριληπτικότητα» και «δίκαιη μετάβαση»…
Στο ίδιο πλαίσιο, κατέθεσε πρόταση επτά σημείων, που αντιμετωπίστηκε με συγκατάβαση από το Μαξίμου και η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, και τοπικά σχέδια -τα οποία όλοι γνωρίζουμε πως διαμορφώνονται παρακάμπτοντας Σύνταγμα και νόμους– για… «την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών».