Πάσχα και όχι Δεκαπενταύγουστο θα νόμιζε κανείς ότι γιορτάζουν σήμερα στην Κέρκυρα, καθώς το νησί είναι «σπαρμένο» με σούβλες όπου πάνω τους στριφογυρίζουν… τα πιο λαχταριστά αρνιά!
Αιτία τοπικό έθιμο που κάθε χρόνο τέτοια μέρα «αναγκάζει» τους ντόπιους να στήσουν τις υπαίθριες σούβλες τους, προκειμένου να γιορταστεί όπως του αρμόζει το «μικρό Πάσχα του καλοκαιριού», όπως αποκαλούν, όχι άδικα, τον Δεκαπενταύγουστο, με αποτέλεσμα το νησί, από άκρη σε άκρη, να μοσχοβολά με τη μυρωδιά του καλοψημένου κρέατος, βάζοντας σε πειρασμό ακόμη και τους… vegans.
Το εν λόγω έθιμο φέρεται να χάνεται στα βάθη των χρόνων, με τους Κερκυραίους να γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο υπαίθρια και κυρίως την ημέρα, λόγω των απαγορεύσεων που είχαν από τους Ενετούς κατακτητές, για τη διεξαγωγή των θρησκευτικών εθίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, από τα ξημερώματα, στήνονται αμέτρητες ουρές με σούβλες, προκειμένου να μοιραστούν τα αρνιά σε όλους τους πιστούς.
Ακόμη και έξω από τα προαύλια των εκκλησιών
Και, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τιμή του κιλού στο αρνί μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 ευρώ, το έθιμο καλά κρατεί, με τις σούβλες να στήνονται ακόμη και έξω από τα προαύλια των εκκλησιών, ώστε οι πιστοί, μετά τη Θεία Λειτουργία, να… συνοδεύουν το πρόσφορο με έναν εκλεκτό μεζέ! Το έθιμο της σούβλας του αρνιού στους δρόμους εξακολουθεί, παρά τους περιορισμούς, να ακολουθείται πιστά, ενώ, όπως είναι λογικό, προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρον Ελλήνων και «εισαγόμενων» τουριστών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι προ πανδημίας, το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού λάμβανε χώρα και στις πλατείες του κάθε χωριού, τόσο την παραμονή, όσο και ανήμερα της Παναγιάς, όπου και στηνόταν γλέντι τρικούβερτο!
*φωτό αρχείου