Τα τσίγκια της αποθήκης, που δεν υπάρχει πια, ακόμη καπνίζουν. Είναι οι καμένες ζωοτροφές που καίνε ακόμη. Επτά ημέρες μετά τη συμφορά που βρήκε τον κ. Δαυίδ Παρίση, κτηνοτρόφο στο μικρό χωριό Δαμιά, στα περίχωρα των Ροβιών. Η φωτιά που κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια του πήρε τα πάντα: Έχασε στάβλους, αποθήκες, μαντριά και κάπου 20 «πράματα», όπως αποκαλεί τα πρόβατά του…
- Από τον
Μιχάλη Ψύλο
Βρήκαμε τον κυρ Δαυίδ να αγωνίζεται μέσα στα αποκαΐδια μαζί με τη γυναίκα του, τη Βασιλική, και να προσπαθούν να ταΐσουν με τα χέρια σχεδόν τα υπόλοιπα ζώα που τους απόμειναν. Τους μιλάνε όπως θα μιλούσαν στα παιδιά τους! Σαν να τους ζητάνε συχώρεση για την καταστροφή…
«Βλέπεις και μόνος σου την καταστροφή. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Δαυίδ. Στα 70 του χρόνια, ένας πραγματικά αλύγιστος αρχοντάνθρωπος, είδε τη φωτιά να τον τσακίζει. Αυτόν, που ως την τελευταία στιγμή έτρεχε μέσα στην κάπνα και στις φλόγες να σώσει με την μπουλντόζα τα γειτονικά σπίτια, αφήνοντας το δικό του βιός να χαθεί! «Κοίτα εκεί, κάτω από τα χαλάσματα, υπάρχουν ακόμη απανθρακωμένα ζώα. Αν και μέχρι τελευταία στιγμή τρέχαμε απεγνωσμένα να τα σώσουμε, η φωτιά ήταν αμείλικτη. Μας νίκησε… ή, καλύτερα, την άφησαν να μας νικήσει», λέει ο κ. Δαυίδ.
Δεν μιλάει οργισμένα, αλλά με μια αξιοπρεπή θλίψη. Το επαναλαμβάνει όμως προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς φόβο: «Μας άφησαν να καούμε στη βόρεια Εύβοια. Η Πολιτεία δεν έκανε το χρέος της προς εμάς τους φτωχούς ανθρώπους».
Ο Δαυίδ Παρίσης δεν ήταν ο μόνος κτηνοτρόφος που έχασε τη πάντα στη βόρεια Εύβοια. Την κακοτυχία του μοιράστηκαν σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του στην περιοχή. Τους συναντήσαμε στην αυλή του δημοτικού σχολείου των Ροβιών. Είχαν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία του κοινοτάρχη Θοδωρή Κέρη για να δουν τι θα κάνουν από δω και μπρος. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, που έχουν φάει με το κουτάλι κάθε είδους κακουχία στα βουνά της βόρειας Εύβοιας, να σε κοιτάζουν με βλέμμα απλανές όταν προσπαθείς να τους βγάλεις από μέσα τους λίγες λέξεις. «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», είναι το μόνο που καταφέρνουν να ψελλίσουν.
«Ούτε πασχαλινή λαμπάδα δεν σβήνουν»
«Βρήκα καμένα και τα 60 “πράματα” μέσα στα απομεινάρια του στάβλου», λέει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Τσιμπούκας. Τα λόγια περιττεύουν κοιτώντας μόνο τη ματιά του. Δεν θέλει να το σκέφτεται, όσο και αν δεν ξέρει τι θα κάνει από εδώ και πέρα. «Μας άφησαν στο έλεος του Θεού να καούμε. Μας λέγανε να εκκενώσουμε το χωριό, χωρίς η κυβέρνηση να έχει πάρει ένα μέτρο για να σώσει τα σπίτια και την περιουσία μας. Κάτι διαλυμένα πυροσβεστικά οχήματα βλέπαμε μόνο, που όχι δασική πυρκαγιά δεν μπορούν να σβήσουν, αλλά ούτε …πασχαλινή λαμπάδα», λέει ο Γιώργος, συνοδεύοντας τα λόγια του με τις γνωστές, δυστυχώς, βρισιές που ακούγονται σε όλη τη βόρεια Εύβοια.
Ο Θανάσης, συνταξιούχος ταξιτζής που έγινε κτηνοτρόφος γιατί «απλά η σύνταξη τελειώνει στις 15 του μηνός», δίνει στη «δημοκρατία» τη δική του γνώμη για το περίφημο «επιτελικό κράτος»: «Ξέρεις ότι τα πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε στην περιοχή είναι 40 και 50 ετών; Οι πυροσβέστες τρέμουν όταν τα οδηγούν, γιατί δεν έχουν φρένα, δεν έχουν… τιμόνι ούτε καν χειρόφρενο. Και την ίδια ώρα βλέπαμε τους “υποανάπτυκτους” -σε σχέση με την Ελλάδα- Ρουμάνους πυροσβέστες, που ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, να είναι εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης. Με τεράστια οχήματα 25 τόνων, με drones, με επιτελείο που είχε σχέδιο. Και εμείς να αγωνιζόμαστε με σακαράκες. Μα είναι δυνατόν να είναι αυτή η Ελλάδα του 21ου αιώνα;»
«Περιμένουμε πολλά “θα” από τώρα και στο εξής», λένε τα αδέλφια Δημήτρης και Στάθης Στέφου, κτηνοτρόφοι και οι δύο, που τους κατέστρεψε η φωτιά. Δεν βλέπει… φως και ο 30χρονος Δαυίδ από το Καλαμούδι, ο πιο νέος κτηνοτρόφος της περιοχής.
Ο κοινοτάρχης Ροβιών Θοδωρής Κέρης προσπαθεί να οργανώσει, να συντονίσει τους κτηνοτρόφους, όπως και όλους τους πυροπλήκτους. «Το δάσος κάηκε και είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να επιβιώσουν, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο για φέτος. Ζητάμε να χορηγούνται δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Να πάρουν επιδοτήσεις και οι αγρότες που δεν είναι στον ΕΛΓΑ. Πρέπει επίσης να παγώσουν τα δάνειά τους, ακόμη και να διαγραφούν κάποια χρέη. Να δούμε πώς θα βοηθήσει η Πολιτεία», μονολογεί.
Ροβιές: Φόβος για πλημμύρες τον χειμώνα
Το ερώτημα προς τον κοινοτάρχη Ροβιών Θοδωρή Κέρη βγαίνει αβίαστα: «Μέχρι τώρα έχει βοηθήσει η Πολιτεία;»
«Μέχρι στιγμής έχουν βοηθήσει μόνο η περιφέρεια και ο δήμος. Τα προβλήματα θα είναι τεράστια τον χειμώνα με τις πρώτες βροχές, αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα άμεσα, τα χωριά θα πλημμυρίσουν και θα βυθιστούν στη λάσπη. Οι Ροβιές, το Καλαμούδι, το Παλαιοχώρι θα πνιγούν. Η Πολιτεία είναι απούσα. Οι πολίτες φοβούνται ότι θα γεμίσουν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες. Δεν πέταξε για τρεις μέρες -όταν ξέσπασε η φωτιά- ούτε πυροσβεστικό αεροπλάνο, ούτε ελικόπτερο, ούτε drone.
Αν μένεις εδώ όλη τη ζωή σου, από πάππου προς πάππου, και ξέρεις ότι δεν έστειλαν επί τρεις ημέρες αεροπλάνα για να σβήσουν τη φωτιά, και έρθει κάποιος κυβερνητικός; Σας ρωτάω, ποια θα είναι η λαϊκή αντίδραση; Ποιους θα συγκρατήσει τους κατοίκους που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται; Όταν πολλοί σκέφτονται να φύγουν μετανάστες πλέον;»
Αμείλικτα τα ερωτήματα του κοινοτάρχη των Ροβιών. Ακούει κανείς;…