Σε ανοιχτή σύγκρουση με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η Ρυθμιστική Ενέργειας (ΡΑΕ), με θέμα το πλαφόν στις αυξήσεις ρεύματος λόγω της αύξησης των τιμών χονδρικής και την κατάργηση των πέναλτι και των παγίων για πρόωρη διακοπή συμβολαίου.
Όλες οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ΡΑΕ θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τους παρόχους να είναι κάθετοι σε όλα και να απειλούν ότι θα προσφύγουν στις Βρυξέλλες.
Στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα λήγει η διαβούλευση επί των προτάσεων της ΡΑΕ και οι πάροχοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου προκειμένου να αντικρούσουν αυτές τις προτάσεις και να καταθέσουν δικές τους αντιπροτάσεις, με στόχο να αποτρέψουν τις αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού.
Την ώρα που οι τιμές-ρεκόρ στη χονδρική αναμένεται να επιβαρύνουν τους περισσότερους καταναλωτές μέσα από την ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών αναπροσαρμογής στα συμβόλαια, η ΡΑΕ προτείνει μια ρύθμιση για τα προϊόντα κυμαινόμενου τιμολογίου, που θα προστατεύει τους καταναλωτές από υπερβολικές ανατιμήσεις.
Ειδικότερα, στα προϊόντα κυμαινόμενου τιμολογίου οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίζουν εκ των προτέρων ένα ανώτατο όριο μεταβολής, για παράδειγμα +30%, όπως αναφέρει η ΡΑΕ, ώστε, όταν υπάρχουν μεγάλες αναπροσαρμογές της τιμής χονδρικής, να μην περνά ολόκληρη η επιβάρυνση στον καταναλωτή.
Από την πλευρά τους οι εταιρίες απαντούν ότι οι ρήτρες αναπροσαρμογής δεν είναι ένας μηχανισμός κερδοσκοπίας εις βάρος των καταναλωτών, κάτι που φαίνεται και από τα χαμηλά περιθώρια κέρδους των εταιριών του κλάδου, αλλά ένας μηχανισμός αντιστάθμισης του κινδύνου που αντιμετωπίζουν από τις διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής.
Αν επιβληθούν όρια σε αυτή την αντιστάθμιση, οι εταιρίες λένε ότι θα βρεθούν εκτεθειμένες σε κινδύνους από τους οποίους δεν θα μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα αντιστάθμισης (hedging) μέσω προθεσμιακών συμβολαίων.
Ουσιαστικά οι εταιρίες προτείνουν να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τις ρήτρες, μέχρι να λειτουργήσουν πλήρως οι μηχανισμοί της αγοράς που θα επιτρέπουν στους παρόχους να προστατεύονται από τις διακυμάνσεις της τιμής χονδρικής.
Για τα πέναλτι πρόωρης αποχώρησης η ΡΑΕ έχει προτείνει να καταργηθούν, είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση της καταγγελίας από τον πελάτη μιας σύμβασης σταθερής τιμής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει τονίσει η ΡΑΕ, η επιβολή της σχετικής ρήτρας οφείλει να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την ενάσκηση από τον καταναλωτή του δικαιώματός του περί αλλαγής προμηθευτή.
Αυτό το μέτρο θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά προσκρούει σε ισχυρή αντίσταση από τους παρόχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα πέναλτι για την πρόωρη αποχώρηση δεν αποτελούν αυθαίρετες χρεώσεις αλλά αντισταθμίζουν τα κόστη πρόσκτησης νέων πελατών και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις παροχές που γίνονται προς τον πελάτη (εκπτώσεις τιμών κ.ά.), οι οποίες καλύπτονται σταδιακά ως τη λήξη του συμβολαίου.
Χωρίς τα πέναλτι, επισημαίνεται από την πλευρά των εταιριών, υπάρχει ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η αγορά από ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό, όπου οι καταναλωτές θα αλλάζουν παρόχους ακόμη και ανά λίγους μήνες, ακολουθώντας τις ελκυστικότερες προσφορές που υπάρχουν κάθε φορά στην αγορά.