Ο αρχικός ενθουσιασμός από την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer στο Ισραήλ, μετατρέπεται σε ανησυχία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αποδεικνύοντας ότι οι αναφορές που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο υγείας του Ισραήλ περί μείωσης της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι αληθινές.
Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα έχουν σπάσει το φράγμα των 7000 ημερησίως. Αγγίζοντας τα ρεκόρ που κατέγραφε το Ισραήλ προ του εμβολιασμού.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η αύξηση των θανάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού εχθές φτάσαμε τους 55. Αριθμός που είχε να εμφανιστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν ακόμα στην αρχή του.
Αυτό, ενώ η μετάλλαξη Δ έχει χαμηλότερη θνησιμότητα και οι εμβολιασμένοι ακόμα και αν είναι εκτεθειμένοι στον ιό, μέχρι σήμερα δεν νοσούσαν σοβαρά.
Μπορεί λοιπόν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένο στο Ισραήλ να έχει ξεπεράσει το 60% του πληθυσμού, φαίνεται όμως ότι δεν αρκεί για να παρέχει το περιβόητο τείχος ανοσίας. Η συζήτηση λοιπόν έχει ήδη ανοίξει στους επιστημονικούς κύκλους, παρά το ότι οι ανησυχίες δεν απολαμβάνουν ανάλογης δημοσιότητας, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν επιλέξει τον μαζικό εμβολιασμό ως την μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Η συζήτηση λοιπόν έχει ήδη ανοίξει στους επιστημονικούς κύκλους, παρά το ότι οι ανησυχίες δεν απολαμβάνουν ανάλογης δημοσιότητας, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν επιλέξει τον μαζικό εμβολιασμό ως την μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Το παράδειγμα της Σουηδίας
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα από το απολύτως αντίθετο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, αυτό δηλαδή που εφαρμόστηκε στην Σουηδία. Εκεί, τα κρούσματα έχουν πέσει αισθητά, παραμένοντας σταθερά κάτω από 1000 ημερησίως.
Ενώ παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων έχει κυριολεκτικά μηδενιστεί, καθώς εχθές η χώρα δεν κατέγραψε ούτε έναν θάνατο από κορονοϊό, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι μόλις ένας θάνατος την ημέρα.
Αυτό σε μία χώρα που δεν εφάρμοσε κανένα περιοριστικό μετρό για την διαχείριση της πανδημίας. Ούτε καθολικά κλεισίματα, ούτε απαγόρευση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα της, υστερεί ακόμα και από αυτό της Ελλάδας.
Και όμως, παρά το βαρύ τίμημα σε θανάτους που πλήρωσε η Σουηδία λόγω της μη λήψης κατασταλτικών μέτρων στην αρχή της λαίλαπας, τώρα φαίνεται να δικαιώνεται.
Όλα αυτά, σε μία χώρα με μεγαλύτερο πληθυσμό από το Ισραήλ, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερους κατοίκους από την Ελλάδα.